Wordpress vai Squarespace?

 
Kumpi valita verkkosivualustaksi WordPress vai Squarespace?

Kumpi valita verkkosivualustaksi WordPress vai Squarespace?

Jos olet pienyrittäjä ja olet joko tekemässä nettisivuja itse tai ostamassa nettisivujen tuotantoa joltain ulkopuoliselta taholta sinulla on yleensä edessä verkkosivualustan valinta.

Suunnittelen ja tuotan verkkosivuja Squarespace -alustalla, koska olen todennut sen käytännössä monelle pienyrittäjälle parhaaksi vaihtoehdoiksi. Tässä postauksessa vertaan Wordpressia sekä Squarespacea alustana ja käyn läpi miksi itse suosin verkkosivujen tekoon Squarespacea.

En kuitenkaan ikinä lähde tekemään sivustoa ilman keskustelua asiakkaan kanssa alustan valinnasta, koska alustan valintaan vaikuttaa luonnollisesti sivuston tarpeet ja haluan, että asiakas on tietoinen eri vaihtoehdoista ja tekee valistuneen päätöksen. 

Mitä Wordpress ja Squarespace ovat?

Wordpress.org on maailman suosituin avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä ja Squarepace maailman suosituin kaupallinen julkaisujärjestelmä. Eli niiden lähestymiset nettisivujen tekemiseen ovat hyvin erilaiset. Wordpress -alustalla kasaat sivuston täysin itse kädet saveen -tyyppisesti kun taas Squarespace on valmiiksi pureskeltu nettisivujen "rakennuskone", josta saa kaiken samasta paketista valmiina. Wordpressistä on olemassa myös Wordpress.com, joka muistuttaa toimintatavaltaan Squarespacen ideologiaa. 

Wordpress ja Squarespace -verkkosivualustojen ominaisuudet vertailussa: 

KÄYTTÖYSTÄVÄLLISYYS

 • SQUARESPACE: Helppo yrittäjän päivittää itse

  • Squarespace on äärimmäisen intuitiivinen järjestelmä, jonka käyttö on helppoa ja vaivatonta eikä vaadi lainkaan koodaustaitoja. Jo pienellä käyttökokemuksella voit ihan tekstien ja kuvien lisäksi muokkailla sivujen rakennetta ja sisältöjä haluamasi mukaan.

  • Squarespace hoitaa ylläpidon päivitykset yms. puolestasi eli sivusi mikään osio ei vanhene tai lakkaa toimimasta

 • WORDPRESS: Päivitys hieman haasteellista ja vaatii monesti koodaustaitoja tai sinun pitää maksaa ammattilaiselle päivityksistä

  • Wordpressia on mahdollista opetella päivittämään myös itse, mutta se vaatii hieman panostusta ja aikaa oppia sen koukerot. Haittapuolena on se, että käytön opettelu saattaa viedä paljonkin aikaa tai jos et halua alkaa itse opetella käyttöä niin joudut maksamaan jollekin ammattitekijälle pienistäkin muutoksista.

  • Wordpressissä olet itse vastuussa teemojen ja pluginien päivityksistä ja ajantasaisuudesta

JOUSTAVUUS:

 • SQUARESPACE: Muokattavuus on rajallista, mutta perustarpeisiin riittävää

  • Squarespace ei ole avoimen lähdekoodin alusta niin siellä muokattavuus on rajoitetumpaa, mutta kokemukseni perusteella perussivuille löytyy kaikki tarvittava.

  • Squarespacella on rajallinen määrä teemoja/pohjia mistä valita, mutta ne toimivat moitteettomasti

 • WORDPRESS: Rajattomat muokkausmahdollisuudet (jos osaa koodata)

  • Koska Wordpress on avoimen lähdekoodin alusta, se tarkoittaa, että sinä tai web-kehittäjäsi pystyy luomaan koodilla täysin uniikin sivuston, mutta sen tekeminen vaatii paljon enemmän työtä (eli on kalliimpaa) ja vaatii koodaustaitoja

  • Wordpressille on tarjolla tuhansia teemoja, mutta teeman valinnassa pitää olla tarkkana, koska jotkut ovat huonosti koodattuja eivätkä toimi kunnolla ja niihin ei ole olemassa asiakastukea.

VISUAALISUUS:

 • SQUARESPACE: Rajallinen määrä erilaisia teemoja, mutta ovat hyvin moderneja, kauniita ja toimivia

  • Squarespacen teemavalikoima on suppeampi, mutta kaikki teemat ovat hyvin moderneja, automaattisesti responsiivisia ja helposti brändin tyyliin muokattavia pienelläkin kokemuksella.

 • WORDPRESS: Hyvin laaja määrä erilaisia valmiiksi koodattuja teemoja, mutta niiden taso vaihtelee

  • Kuten sanottu, teemoja löytyy Wordpressille tuhansia, mutta oikean löytäminen voi olla aikaa vievää ja sen hiominen mieleiseksi vaatii koodaustaitoja. Jos sinä tai palkkaamasi koodaaja ei ole visuaalisella silmällä varustettu henkilö, voi sivustosta tulla sekamelska. Sivujen tekeminen responsiiviseksi (eli, että toimivat eri kokoisilla päätelaitteilla) saattaa myös olla hankalaa riippuen teemasta.

HINTA:

 • SQUARESPACE: 11-24€ kk-maksu, mutta se kattaa kaiken (hosting, SSL-varmenne, teemat, analytiikka, rajaton liikenne ja levytila yms.)

 • WORDPRESS: 0€ kk-maksu, mutta sinun pitää hankkia ulkoisilta tarjoajilta maksullisina hosting, SLL-varmenne,  liikenne ja levytila, ja lisä plugineina mm. analytiikka jne. Edellä mainittuihin menee n. 5-20€ riippuen millaisen setin otat ja paljonko haluat liikennettä ja levytilaa. Lisäksi teemat ovat yleensä kertamaksullisia n. 40-60€.

SUOSITUKSENI

Jos olet teknisesti suuntautunut tai tarvitset sivut, jotka vaativat uniikkeja teknisiä ratkaisuja, eri ohjelmien integraatioita tai haluat muuten vaan luoda täysin oman suunnitelmasi mukaiset sivut niin Wordpress on sinulle paras vaihtoehto. Jos teet sivut itse, varaudu panostamaan siihen reilusti ajallisesti ja jos taas ostat palvelun joltakin muulta, voit olettaa, että sillä sivujen tekeminen todennäköisesti maksaa enemmän kuin Squarespacella tehdyt sivut.

Jos et tarvitse täysin uniikkia ratkaisua ja haluat selkeät ja toimivat sivut, joita sinun on helppo itse päivittää suosittelen valitsemaan Squarespacen.

Jos päädyt tekemään sivut itse, Squarespace tarjoaa todella kattavat ohjeet ja hyvän asiakastuen jos tulee vaikeuksia. Jos taat päädyt maksamaan jollekin sivujen teosta, voit silti jatkossa päivittää sivuja itse, vaikka et olekaan rakentanut koko sivustoa. Sen käyttö on sen verran helppoa ja huoletonta, että maksasin itse jo siitä helpotuksesta tuplat verrattuna Wordpressiin, koska se säästää minulle niin paljon aikaa päivitystyössä ja voin keskittyä siihen olennaiseen eli nettisivujen sisältöön ja sen päivittämiseen.