Kuvapankkikuvien vs. omien brändivalokuvien käyttö - Case: Torikadun Liikuntakeskus

 
Kuvapankkikuvat vs brändivalokuvat yritysten verkkosivuilla

Kun pieni ja/tai uusi yritys tekee nettisivuja tai esiintyy sosiaalisen median kanavissa monesti nousee kysymys mistä saada kuvamateriaalia kun takana ei ole ison yrityksen tuomaa sisältöä / tukea kuvamateriaalin suhteen. Yleisesti ottaen on aina järkevää käyttää ammattivalokuvaajaa tai valokuvauksen harrastajaa kun on kyse yrityksen viestinnästä, mutta on myös tapauksia, jolloin kuvapankkikuvista on hyötyä. Tässä postauksessa kerron mitkä ovat kuvapankkikuvien hyödyt ja haitat ja miksi brändivalokuvien käyttöä tulisi aina suosia.

Kuvapankkikuvien hyvät ja huonot puolet:

+ Kuvapankkikuvat voivat auttaa tuotannollisissa haasteissa, esimerkiksi jos ammattivalokuvaajan käyttö ei ole mahdollista joko taloudellisista tai aikataulullisista syistä.

+ Kuvapankkikuvat voivat auttaa tilanteissa, joissa tarvitaan sellaisen aiheen kuva, josta yrityksen ei ole järkeä maksaa ammattivalokuvaajalle

- Kuvapankkikuvat eivät voi ikinä antaa sinun brändillesi yksilöllistä ja erottuvaa mielikuvaa

- Muilla yrityksillä voi olla samoja kuvapankkikuvia käytössä

- Jos yritys käyttää paljon kuvapankkikuvia se kadottaa nopeasti realistisen tuntuman yrityksestä ja muuttuu vaikeammin lähestyttäväksi.

Case: Torikadun Liikuntakeskus

Torikadun Liikuntakeskus on liikuntakeskus Hyvinkäällä. Siellä käyvät asiakkaat kiittelevät kuntokeskusta eniten sen helposti lähestyttävyydestä ja lämpimästä tunnelmasta. Torikadun Liikuntakeskus käyttää markkinoinnissaan pääasiassa valokuvia, jotka on otettu heidän omasta henkilökunnasta ja heidän keskuksestaan, koska se ylläpitää ja luo heidän brändille ominaisia tunnuspiirteitä. Eli nimenomaan sitä lämmintä tunnelmaa ja ihmisten välistä kanssakäymistä.

Mutta on myös tilanteita, jolloin Torikadun Liikuntakeskuskin käyttää kuvapankkikuvia. Esimerkiksi Torikadun Liikuntakeskuksen tapauksessa heillä on yhteistyötä paikallisen golf-klubin kanssa ja he tarvitsevat silloin tällöin golf-aiheista kuvaa tukemaan aiheen viestintää. Koska golf ei kuulu heidän ydintekemiseen ja golf-aiheinen kuva voi olla hankalakin järjestää käytännössä, on tällaisessa tapauksessa järkevää ostaa kuva kuvapankista tai kysyä sellaista käyttöön yhteistyökumppanilta. Kuvan käytön laajuuden kannattaa olla suhteessa suurempi, jos sen tuottamiseen panostetaan paljon. Kun taas jos kuvan käyttö on vähäistä tai pienessä roolissa, ei ole kustannustehokasta panostaa siihen mittavalla valokuvauksella. 

Kuvapankkikuvia käytettäessä kannattaa huolehtia, että:

  • kuva ei ole yrityksen tärkeimpiä edustuskuvia

  • kuva ei esiinny toistuvasti suuressa roolissa yrityksen viestinnässä

  • kuva istuu saumattomasti yrityksen visuaaliseen maailmaan

  • kuvassa esiintyvät asiat eivät anna väärää kuvaa yrityksestä (esim. Torikadun Liikuntakeskuksen tapauksessa kuvapankkikuvissa ei mielellään saisi näkyä liian tunnistettavia kuvia kuntosalista tai jumppasaleista, jotta ne eivät ole ristiriidassa todellisuuden kanssa. Jos liikuntakeskuksessa on oikeasti jumppasaleissa tummanruskea lattia, olisi outoa, että yrityksen edustuskuvissa lattiat olisivat vaaleita)

Kuvapankkikuvia käytettäessä tulee aina

  • tarkistaa kuvienkäyttöoikeudet, että niillä on oikeudet niihin medioihin ja tarkoituksiin missä olet kuvaa käyttämässä

  • miettiä kuvan koko, jossa kuvaa tarvitaan (esim. nettiin riittää pieniresoluutioinen kuva, mutta lehtimainokseen resoluution pitää olla suuri)

  • verrata hintaa käyttötarpeeseen (ei kannata maksaa kalliista kuvasta, jos käytät sitä vain kerran, toisaalta edullisia yrityksen kuvamaailmaan hyvin istuvia kuvia voi ostaa vaikka pari varastoonkin)

Hyväksi toteamiani kuvapankkeja ovat: 


Kun omien kuvien ja kuvapankkikuvien käyttö ovat sopivassa suhteessa ja samaa visuaalista maailmaa, voivat ne tukea toisiaan ja parhaimmillaan tehostaa yrityksen toimintaa.

Jos käytät valokuvaajaa yrityksen kuvamaailman kuviin, kannattaa ennen sopimusta/suunnittelusessiota miettiä tarkkaan millaisia kuvia tarvitaan. Koita miettiä myös hieman ajassa eteenpäin mihin käyttötarkoituksiin kuvia voisi tarvita. Yleensä on kustannustehokkaampaa ottaa enemmän kuvia kerralla kuin järjestää useat eri kuvaukset.  

Torikadun Liikuntakeskuksen omaa kuvamateriaalia:

 
 
Brändivalokuva esimerkki - Torikadun Liikuntakeskus
Brändivalokuva esimerkki - Torikadun Liikuntakeskus
Brändivalokuva esimerkki - Torikadun Liikuntakeskus