Miten valita vaikuttajayhteistyöt - Case: Oot Niin Ihana vauvakirja

 
Miten valita vaikuttaja yhteistyöt - Case: Oot niin ihana vauvakirja

Vaikuttajamarkkinointi on tullut hyvin yleiseksi osaksi myös pienyritysten markkinointia. Sillä voidaan löytää brändille hyvinkin tarkkaan rajattuja kohderyhmiä ja tuoda siten brändi/tuote/palvelu esille hyvin tehokkaalla tavalla. Tässä postauksessa kerron mitä vaikuttajamarkkinointi oikeastaan on ja miten valita oikeanlaisia vaikuttajayhteistöitä.

Yksinkertaisesti sanottuna vaikuttajamarkkinointi on sitä kun yritys ja somekanavissa esiintyvä vaikuttaja tekevät jonkinlaista yhteistyötä edistääkseen yrityksen tuotteiden tai palveluiden myyntiä/brändäystä.

Vaikuttajamarkkinointi voi käytännössä olla esimerkiksi:

 • Sisältöyhteistyötä kuten blogipostauksia tai somekanavien (esim. Instagram, Snapchat, Facebook tai Youtube) julkaisuja

 • Affiliate -mainontaa

 • Sisällöntuotantoa yrityksen omiin kanaviin (esim. Instagram, Facebook, blogi tai uutiskirjeet)

 • Brändilähettiläänä toimimista

 • Osallistumista tapahtumiin tai matkoihin

 • Osallistumista tuote- ja palvelukehitykseen tai testaukseen

 • Display -mainontaa vaikuttajan kanavissa


Vaikuttajamarkkinoinnissa olennaista on, että löydetään vaikuttaja/ia, joiden arvot ja kohderyhmä on linjassa yrityksen kanssa ja näin saadaan luotua sisältöä, jossa yrityksen tuotteet esiintyvät luontevissa tilanteissa.


Miten valita vaikuttajayhteistyöt

JOS OLET VAIKUTTAJA, kannattaa valita vaikuttajayhteistöihin brändejä ja tuotteita joiden tuotteet/palvelut:

 • ovat sellaisia, joita käyttäisit / käytät muutenkin ja olet niistä aidosti kiinnostunut

 • ovat linjassa oman arvomaailmasi kanssa

 • ovat sellaisia, joista kohderyhmäsi voisi olla kiinnostuneita


JOS OLET YRITYS, kannattaa valita vaikuttajayhteistöihin sellaisia vaikuttajia, joiden

 • arvomaailma on linjassa yritystesi tuotteiden/palveluiden kanssa

 • yleisö koostuu brändisi kohdeyleisön kaltaisista henkilöistä

 • sisällöntuotannon tyyli on linjassa oman brändisi tyylin kanssa

 • somekanavien seuraajat ovat aktiivisia eli, että hänen julkaisujen sitoutumisprosentti on hyvää (4% tai yli)


case: Oot niin ihana -vauvakirja

Vuonna 2018 olin 6 kuukautta Oot niin ihana -vauvakirjan brändilähettiläs. He hakivat brändilähettiläitä Instagram -tilillään. Tuotteita vastaan tein julkaisuja somekanaviini. Oot niin ihana ei ole mikään perus vauvakirja. Se on kaunis ja moderni ja sen täyttäminen on kuin leikekirjan tekoa. Kirja on oikeastaan kansio missä on erilaisia sivupohjia. Kansio on magneettisuljettava ja sen mukana tulee säilytyslaatikko, jonne kansion lisäksi mahtuu muitakin säilytettäviä muistoja kuten vauvapipo tai tossut tms. Olin juuri saamassa toista lasta ja kirjan tyyli sekä ajatus ovat omaan makuuni täydellinen match. Ei ollut siis vaikea miettiä haenko mukaan vai en. Hain mukaan ja tulin valituksi ja olin siis puoli vuotta heidän #ihanatyyppi - varmasti juuri niistä syistä, että ajoitus oli täydellinen, olen muutenkin tuotteen suuri fani ja seuraajissani on kanssani samanhenkisiä ihmisiä, jotka sitoutuvat yleensä hyvin etenkin lapsiaiheisiin julkaisuihin.


Olen onnekkaassa asemassa, koska pääsin tänä vuonna Oot niin ihana vauvakirjan brändilähettilääksi eli olen heidän tämän vuoden yksi #ihanatyyppi. Mun esittelyn pääset lukemaan Oot niin ihana -sivuilta TÄÄLTÄ.

Kun yrityksen ja vaikuttajan arvot kohtaavat tällä tavalla, on yhteistyö hedelmällistä ja luontevaa ja siten myös uskottavaa ja aidosti hyödyllistä vaikuttajan seuraajille. Hyvä vaikuttaja on parhaimmillaan hyvä sisällöntuottaja, jolle voi antaa vapauden tuottaa omalle tyylilleen uskollista sisältöä, koska vaikuttaja itse tuntee yleisönsä ja tietää mikä heihin vetoaa. Eli parhaimmillaan vaikuttajayhteistyöt ovat oikeasti aitoja win-win tilanteita, jossa luottamus syntyy yhteistyön läpinäkyvyydestä ja tahojen molemminpuolisesta luottamuksesta. Hyvän vaikuttajan seuraajakunta koostuu ihmisistä, jotka ovat kasvaneet hänen mukanaan ja pitävät hänestä ja luottavat hänen makuunsa.

Vaikuttajayhteistöissä lopputulos on aina uniikki


Oma kokemukseni Oot niin ihana -vauvakirjan brändilähettiläänä olosta oli ihana ja positiivinen. Jaan tässä lopuksi vielä omat parhaat vinkkini Oot niin ihana -vauvakirjan suunnitteluun.

Vinkit vauvakirjan / leikekirjan suunnitteluun

Vaikka Oot niin ihana vauvakirjan paras puoli on juuri sen todella vapaasti täytettävissä oleva pohja, koska se antaa paljon tilaa omalle mielikuvitukselle ja ideoille. Joskus silti tyhjä canvas tai ei niin tarkkaan määritelty sisältöalue voi tuottaa harmaita hiuksia. Mitä laittaa mihinkin sisällöksi ja miten saada leikekirjasta yhtenäinen kaunis kokonaisuus?

Tässä parhaat vinkkini Oot niin ihana vauvakirjan ja ylipäätään leikekirjojen suunnitteluun:

 1. TEETÄ ENSIN KUVAT

  Teetä kuvat ensin, jotta pystyt hahmottamaan paljonko sinulla on tulossa sisältöä. Kerää myös kuviin liittyvät muut säilytettävät muistot kuten ensimmäisen lätkäpelin lippu tai sairaalan vauvaranneke. Jos kuvat ovat ihan erisävyisiä ja värisiä keskenään, yhtenäisyyttä helpottaa jos tilaa räikeimmäin erilaiset kuvat musta-valkoisina. Niiden avulla on helpompi luoda yhteneväinen kokonaisuus.

 2. HAHMOTTELE SISÄLLÖT

  Minulle helpointa hahmottelussa oli lattialle levitetty suunnitelma. Sen voi tehdä yksinkertaisesti niin, että läväyttää sivut lattialle ja niihin tulevat kuvat ja muut materiaalit läjiin niiden sivujen yhteyteen mille ne voisi potentiaalisesti tulla. Kun tämä on tehty on helpompi suunnitella mitkä sivut tulevat vierekkäin ja muodostavat aukeaman ja sopivat yhteen.


 3. KERÄÄ KORISTELUMATERIAALIT

  Kerää läjään makusi mukaiset koristeluvälineet kuten erilaisia teippejä, kyniä, tarroja jne. Mulla Oot niin ihana vauvakirjaan valitsemani teipit ja tarrat kulkevat mukana vauvakirjan boksissa, eli ne ovat heti valmiina seuraavaa koristelu/kirjaamiskertaa varten.

ootniinihana3.jpg
ootniinihana6.jpg
Oot niin ihana vauvakirja - vinkit leikekirjan suunnitteluun
Oot niin ihana vauvakirja - vinkit leikekirjan suunnitteluun
Oot niin ihana vauvakirja - vinkit leikekirjan suunnitteluun

Lopuksi vielä vink vink; Oot niin ihanan verkkokaupasta on myynnissä myös Oot niin ihana -neuvolakorttikoteloita. Aivan ihanan kaunis kuori oman lapsen neuvolakortille tai kiva pieni piristys lahja antaa kaverin lapselle! Mun mielestä juuri sellainen kiva juttu mikä piristää arjessa <3

* Tuote on saatu näkyvyyttä vastaan