Miksi sinun tulisi rakentaa brändiä?

 
Miksi kannattaa rakentaa brändiä?

Jos muistan oikein, markkinoinnin teoria -kirjoissa brändin sanotaan rakentuvan ja perustuvan käsitteisiin: Brändin identiteetti, brändi-imago sekä brändin persoona ja maine. Mutta tässä postauksessa en halua lähteä teorian tielle ja erotella mikä termi tarkoittaa mitäkin ja miten ne linkkaavat toisiinsa. Vaan haluan käsitellä asiaa täysin käytännön näkökulmasta ja tarjota asiasta näkemykseni sellaisella kielellä mitä itse puhun. 

Monesti mielletään, että brändi on yhtä kuin yrityksen logo ja visuaalinen ilme. Vaikka todellisuudessa se on niin paljon enemmän - se on tavallaan yrityksesi luonne ja presenssi. Eli se mitä yrityksesi edustaa kaikilla muilla tavoilla kuin mitä se myy. Yritys on organisaatio, joka myy jotain tuotetta tai palvelua ja sen ympärille luotu brändi on ne siihen liittyvät mielikuvat ja persoonalliset tekijät. Samoin monesti mielletään, että brändäys on vain isoille firmoille, mutta todellisuudessa pienet yritykset voivat hyötyä siitä yhtä lailla ja sen luominen on (ainakin minun mielestäni) jopa helpompaa pienyrityksissä.

Mutta miksi sitten yrityksesi tulisi panostaa brändiin eikä vain yrityksen mitattaviin tavoitteisiin? Karkeasti voisi sanoa, että kun sinulla on hyvä brändi, yleensä se bisneskin sujuu hyvin, koska sillä erottaudutaan kilpailijoista, houkutellaan oikeanlaisia asiakkaita ja työntekijöitä ja ennen kaikkea sen keinoin pystytään pysymään potentiaalisten asiakkaiden mielissä silloinkin kun heillä ei juuri sillä hetkellä ole tarvetta tarjoamillesi palveluille, ja kun se tarve esiintyy, nouset ensimmäisenä heidän mieliin. 
 

Listasin 4 syytä miksi sinun kannattaa panostaa brändiin:

1. IHMISET PYSTYVÄT SAMAISTUMAAN PAREMMIN

Jos kaikki viestintäsi perustuu myyntipuheisiin ja tarjouksiin, puhuttelet vain niitä ihmisiä, jotka juuri sillä hetkellä tarvitsevat palveluitasi tai tuotteitasi. Mutta jos rakennat brändiä, pystyt luomaan luotettavuutta, ja pitkäaikaisia suhteita. Tämä onnistuu siksi, että ihmiset samaistuvat herkemmin arvoihin, fiiliksiin ja tuntemuksiin kuin myyntipuheisiin. Brändäys on kuin kokemuksien tarjoamista. Siitä välittyy mitkä ovat yrityksesi arvot ja millaista maailmaa edustat. 
 

2. ILMAN VISUAALISESTI BRÄNDÄTTYÄ ILMETTÄ ET JÄÄ MIELEEN 

Jos sinulla ei ole selkeästi ja laadukkaasti brändättyä visuaalista ilmettä, joka välittää edellisessä kohdassa mainittuja arvoja ja fiiliksiä, voit menettää monta mahdollisuutta jäädä ihmisten mieliin. Visuaalisen brändäyksen tulisi viestittää kuka olet / millainen yrityksesi on. Visuaalisuuden tulisi jatkua eheänä ja tunnnistettavana kautta linjan jokaisessa asiakkaan kontaktipisteessä yrityksesi kanssa. Tähän eri riitä pelkkä itse kyhätty logo, vaan se vaatii kokonaisen visuaalisen ilmeen, joka on suunniteltu tuomaan yrityksesi luonne esiin. 
 

3. BRÄNDIT VOIVAT ELÄÄ YRITYKSESI MUKANA

Brändit voivat kehittyä matkasi mukana. Kuka tietää missä olet ja mitä teet 10 vuoden päästä? Jos olet esimerkiksi luonut henkilöbrändin, ihmiset ovat kiinnostuneita sinusta ja mitä tahansa teetkään tai alatkaan jatkossakin myymään. Globaaleista brändeistä hyvä esimerkki on Virgin, joka oli alunperin levykauppa ja tätä nykyä Virginillä on saman brändin alla eri alalla toimivia yrityksiä n. 30 kappaletta. On Virgin Care - terveysalan palvelut, Virgin Trains - junaliikenne, Virgin Radio -radiokanava ja ompa jopa Virgin Galactic - kaupallisia avaruuslentoja tarjoava yritys. Eli kirjaimellisesti edes taivas ei ole rajana. 

Tässä täysin keksitty tarina, joka ehkä myös kuvastaa asiaa hieman paremmin: Jos olet hotellin pitäjä ja päätät alkaa myydä myös hattuja, sellaisen viestiminen voi olla hyvinkin hankalaa ilman brändäystä. Vaikea kuvitella sellaisen hotellin mainosta, joka myös myy hattuja. Mutta jos olet panostanut hotellisi brändiin ja hotelli on esimerkiksi kreikkalais-suomalainen mökkimajoitus, jossa tarjoillaan kreikkalais-suomalaista ruokaa (miettikää - grillimakkaraa ja tsatzikia!) ja sitä ylläpitää kreikkalainen Hera ja hänen suomalainen miehensä Heikki. Hera ja Heikki asuvat itse hotellin alueella ja heidän ylläpitämänsä Facebook -ryhmä paikassa käyneille ja majoittuneille tarjoaa vinkkejä kreikkalais-suomalaiseen ruoanlaittoon ja kesäpuuhiin. Heidän yrityksensä visuaalinen ilme toistuu heidän mökkiensä lakanoissa, to-go paperimukeissa, nettisivuilla, somessa ja kaikissa paperisissa elementeissä. Heidän tarinaansa voi seurata heidän some -kanavissaan ja lukea vaikka iltasatuna mökkien minikirjoista, jotka he ovat teettäneet. Ja nyt kun Hera on keksinyt, että suomen mökkioloihin sopii hienosti hänen kotikylässään valmistetut heinähatut, joita he nyt myyvät hotellin vastaaoton yhteydessä asiakkailleen, hänen on luontevaa viestiä siitä kohderyhmälleen, koska se istuu heidän brändiinsä tarinan jatkoksi. 

Okei, tarinan pointti saattaa mennä hieman ohi, koska nyt alkoi tehdä mieli grillimakkaraa ja tsatzikia! Mutta ehkäpä sieltä jäi se pieni ymmärryksen jyvänen myös matkaan, että kun luot brändin tarinoiden ja kokemuksien pohjalle, sen alle on paljon helpompi liittää myös muita palveluita ja tarjoamia ja se voi kehittyä matkasi varrella. 
 

4. BRÄNDIT ANSAITSEVAT PAIKKANSA IHMISTEN MIELISSÄ JA VOIVAT SIKSI HERKEMMIN MYYDÄ ONNISTUNEESTI KUN ON MYYTÄVÄÄ

Jos sinulla ja yritykselläsi on brändi, jolla on oma ääni, sydän joka lyö ja tarina joka kehittyy, pystyt vaikuttamaan ihmisten elämiin paljon suuremmalla tavalla kuin vain tarjoamalla jotakin fyysistä tuotetta tai palvelua. Olemalla läsnä kohderyhmäsi elämässä ansaitset paikkasi tarjota sitä mitä myyt kun sille on sopiva paikka ja hetki. Jos vain tyrkytät sitä mitä myyt päivästä ja vuodesta toiseen, se varmasti yrityksen kannalta tuntuu monesti kuin kuuroille korville huutamiselta ja kohderyhmän mielestä se taas tuntuu ärsyttävältä toitotukselta. Mutta jos rakennat brändiä, keräät ympärillesi jo matkan varrella sitä porukkaa, joka on jo kiinnostunut siitä mitä sitten jossain kohtaa tarjoatkaan, on myyminenkin helpompaa. Myynnin paikan tullen on paljon miellyttävämpää kertoa ilolla mitä se onkaan mitä voit sille ihanalle omalle porukallesi tarjota ja he ovat siihen huomattavasti herkempiä tarttumaan, koska pitävät sinusta ja yrityksestäsi jo muutenkin.

Liian monet, etenkin aloittelevat yrittäjät ja pienyritykset ajattelevat, että brändäys on jotain mikä kuuluu vain isoille firmoille, joilla on rahaa käyttää tuhansia mainostoimistojen palveluihin ja tehdä isoja TV-mainoksia. Kun totuus on se, että kuka vain voi olla brändi ja luoda ja kehittää sitä haluamaansa suuntaan. Tämä on ainakin minun oma henkilökohtainen näkemykseni. Ja juuri pienyrittäjät voivat hyötyä brändäämisen tuomista mahdollisuuksista, koska se kaikki perustuu siihen mitä sinä olet ja mitä sinä haluat yritystoiminnallasi saavuttaa. Kun yhdistät oman tarinasi, selkeällä ja tarinaasi tukevalla visuaalisella ilmeellä, siihen sopivalla äänensävyllä puhua, ja sydämellä, pystyt saavuttamaan paljon suurempia asioita kuin vain jonkin tuotteen tai palvelun myyntiä. Ja yleensä se myyntikin sujuu sitten huomattavasti helpommin siinä ohessa ilman tyrkyttämismainoksia.