Taru Salokangas

View Original

4 ahdistavaa verkkosivu -tilannetta ja miten korjata ne

Mikään ei ole niin kurjaa kuin saada huono kokemus jostain - ihan yleisesti elämässä, mutta sama tietysti pätee myös verkkosivuihin. Kun kyseessä on yrityksen verkkosivut, huonot kokemukset voivat vaikuttaa jopa yrityksen myyntiin. Toimiva ja kohderyhmää oikealla tavalla puhutteleva verkkosivu voi vakuuttaa sivuilla kävijän maksavaksi asiakkaaksi. Kun taas huonosti toimiva sivusto voi käännyttää kiinnostuneenkin asiakkaan pois.

Listaan seuraavaksi 4 yleistä ja aika ahdistavaa verkkosivutilannetta ja miten voit korjata ne jos ne sattuu omalle kohdalle.

1) KARMEA MOBIILIKOKEMUS

Monesti jo yli 60% verkkosivujen selailusta tehdään mobiililaitteilla. Yleisiä mobiilinäkymissä havaittavia ongelmia ovat:

  • Tekstit ovat liian isoja mobiilinäkymiin, eli sanat katkeavat keskeltä.

  • Tekstit ovat liian pieniä mobiilinäkymiin, että tekstiä on vaikeaa lukea.

  • Navigointi ja sivuston käyttö on vaikeaa mobiililaitteilla, eli päänavigaatio ja/tai linkit on sijoiteltu liian pieniksi ja/tai eri elementit menevät päällekkäin muiden elementtien kanssa.

Huono mobiililaitekokemus on todella rasittavaa sivuilla vierailijoille ja hakukoneetkaan eivät tykkää huonosta mobiilikokemusta, eli ne eivät suosi sivustoja missä mobiilikokemus on huono, joten sellaisilla sivuilla on vaikeampi päästä hyville tuloksille hakutuloksissa.

Miten korjata huono mobiilikokemus Squarespace -sivustolla:

Squarespace -sivustot muokkautuvat automaattisesti eri näyttökoille, mutta on myös paljon mitä voidaan tehdä, jotta mobiilikokemus olisi entistä parempi.

  • Käsittele jokaisen verkkosivulla olevan sivun mobiilinäkymä erikseen erillisellä mobiilinäkymän editorilla. Pääset katsomaan ja muokkaamaan mobiilinäkymiä Squarespacessa klikkaamalla kännykän ikonia sivuston oikeassa yläreunassa:

  • Tarkista, että tekstit ja kaikki muut elementit asettuvat siististi, ja että sivuston käytön kannalta oleellisia elementtejä ei ole päällekkäin.

Katso myös mobiilimenun fonttikoon muokkaamisen ohje.



2) KIROTUT RIKKINÄISET LINKIT

Rikkinäisillä linkeillä tarkoitetaan linkkejä, jotka ovat sivustolla, mutta ne eivät vie minnekään. Näin käy yleensä siksi, että sivu on siirretty tai sen nimeä on muutettu, jolloin kaikki sinne aiemmin tehdyt linkit lakkaavat toimimasta. Voi käydä myös niin, että kun sivuja rakennetaan, unohdetaan lisätä linkki ja linkkikohta jää näin toimimattomaksi. Nämä tilanteet ovat ärsyttäviä sivuilla vierailijoille - eikä hakukoneetkaan tykkää niistä.

Miten korjata rikkinäiset linkit Squarespace -sivustolla:

Jos sinulla on pieni sivusto, on linkit helppoa tarkistaa sivu kerrallaan. Jos sinulla on laaja sivusto, voi olla tarpeen tarkistuttaa linkit jollakin ulkoisella palvelulla. Testaa esimerkiksi Ahrefs sivuston ilmainen Broken link checker.

Katso ohje miten teet linkkejä oikein Squarespace -sivustolla.


3 ) OLEMATON 404-SIVU

Siirryt jollekin nettisivulle jonkun linkin kautta ja saat vastaasi 404 error viestin. Et pääse etenemään tällaiselta sivulta minnekään ja sinun pitää palata takaisin sinne mistä tulit. Yleensä näin käy kun kyseinen sivu on poistettu, tai nimetty uudelleen ja sillä url-osoitteella ei ole enää sivua olemassa tai olet itse kirjoittanut jonkun osoitteen väärin.

Joskus on ihan hauskaa ajanvietettä kirjoittaa erilaisten sivujen domainin perään jotain hölönpölöä selaimen osoitekenttään, koska sellaisilla osoitteilla ei hyvin suurella todennäköisyydellä ole mitään sivua ja näet näin millaisia 404-sivuja eri verkkosivuilla on 😱.

Miten korjata OLEMATTOMAN 404-SIVUN TILANNE Squarespace -sivustolla:

Verkkosivujen maailmassa 404 errorit ovat varsin tavallisia ja niitä tulee melkeinpä väkisin kaikille sivustoille millä on vähänkin aktiivista käyttöä. Eli et voi välttämättä estää näiden tilanteiden tulemista, mutta voit tehdä niistä tilanteista mukavampia ja sujuvampia käyttäjälle. Voit luoda juuri sinun brändillesi ja verkkosivullesi istuvan ja kustomoidun 404-sivun, joka helpottaa 404 virhetilanteiden kohtaamisessa. Pääpointtina tällaisella sivulla on tehdä sivusta brändin näköinen (että virhetilanne ei säikäytä), kertoa mitä on tapahtunut ja antaa jokin paikka minne edetä.

Squarespacessa 404-sivun tekeminen tapahtuu samoin kuin minkä tahansa sivun rakentaminen. Kun 404-sivusi on valmis, aseta se käyttöön kohdassa Website / System pages ja klikkaa 404 Page ja valitse sivujen listasta tekemäsi 404-sivu:

4 ) EI OLE VERKKOSIVUJA

Tämä on yrityksen tietoja etsivälle se kaikista ahdistavin verkkosivutilanne jos minulta kysytään. Jos sinulla on alussa oleva yritys tai jo hyvällä draivilla rokkaava bisnes, mitä veikkaat mikä on sen tyypin kokemus, joka googlaa palveluitasi tai juttujasi eikä löydä mitään - edes suoraan nimellä etsimällä?

Miten korjata tilanne kun ei ole verkkosivuja

Tee verkkosivut nopeasti ja edullisesti joko valmiilla Squarespace nettisivupohjalla tai rakentamalla ne itse Squarespacessa helppojen ohjeiden avulla.

P.S. Arvasitko, että tykkään halloweenista ja että inspiroiduin siitä juhlasta tässä postauksessa? 👻

Tallenna Pinterestiin: