4 yleistä harhakäsitystä somemarkkinoinnista

 
4 yleistä harhakäsitystä somemarkkinoinnista

Menestynyt markkinointi missä tahansa kanavassa vaatii luonnollisesti tuntemusta kyseisestä kanavasta sekä kohderyhmästä. Mitä kannattaa tehdä missäkin, mihin keskittyä ja miten käyttää kanavia ja sisältöjä luovasti. Digitaalissa kanavissa markkinointi vaatii ns. perinteistä markkinointia enemmän ymmärrystä tekniikasta ja hyvin paljon myös kohderyhmän käyttäytymisestä. Mutta olen sitä mieltä etenkin pienet yritykset voivat pienellä opettelulla ja viilauksella saada ihmeitä aikaan.

Sosiaalinen media on kaikkien saatavilla ja käytettävissä ja se on tehnyt sen, että siellä lähes jokainen yritys on mukana - ja pitääkin olla. Mutta se tarkoittaa myös sitä, että nykyään herkemmin ihmiset, joilla ei ole mitään kokemusta markkinoinnista hoitavat yrityksen markkinointia - hyvässä sekä pahassa. Sen myötä pienyritykset voivat innostua, mutta myös turhautua somemarkkinoinnin kiemuroissa. Olen seurannut keskustelua somemarkkinoinnista pienyritysten keskuudessa ja törmään jatkuvasti muutamaan tiettyyn käsitykseen, jotka ovat hieman harhaanjohtavia ja voivat olla jopa esteenä onnistuneelle somemarkkinoinnille. 

harhakäsitykset - somemarkkinoinnista.jpg

Harhakäsitys #1: Somemarkkinointi on ilmaista

Se on totta, että some-kanavissa tilien luominen ja sisällön jakaminen on ilmaista, MUTTA somessa menestyminen ja siellä tuloksien tekeminen vaatii hurjan määrän työtä, joka ei synny itsestään. Joko sinä teet kaiken itse ja se on hyvin aikaavievää (toki siihenkin syntyy systeemit kun homma on hallussa, joka helpottaa tekemistä), tai sitten maksat jollekin joka tekee sen puolestasi. Ei tunnukaan somemarkkinointi enää niin ilmaiselta. Time is money my friends. Siihen vielä päälle mahdolliset rahalliset mainoskampanjat kanavissa ja ilmaisuuskäsityksen voi viimeistään heittää ulos ikkunasta. Tosin se on sanottava, että somessa pystyy kyllä tekemään pienellä budjetilla paljon hyvää, joka on erityisen kiva juttu nimenomaan pienyrittäjille, mutta siihen pitää olla valmis panostamaan vähintään ajallisesti. 

 

Harhakäsitys #2: Sometilien olemassaolo riittää tuomaan myyntiä

Ei ei ei ja ei. Se, että yritykselläsi on Facebook -sivu ja Instagram -tili ja laitat niihin silloin tällöin jotain sisältöä ei riitä tuomaan myyntiä tai edes näkyvyyttä. Somemarkkinointi vaatii sinne soveltuvaa sisältöä, jota julkaistaan usein. Myöskään sisältöä ei voi vain monistaa kanavasta toiseen vaan jokainen kanava vaatii oman panostuksensa. Tärkeä osa somemarkkinointia on myös julkaisuihin liittyvä kommentointi, keskustelu ja vastailu. Sometilien voima ja arvo nouseekin pitkäjänteisestä työstä, jolla rakennetaan yrityksesi luonnetta ja maailmaa digitaalisessa muodossa, kanssakäydään ihmisten kanssa ja luodaan suhteita samalla tavalla kuin kivijalkamyymälään tulleiden asiakkaiden kanssa. 

Vaikka some onkin hyvä myös siinä, että saat brändisi ja yrityksesi "ilmaiseksi" näkyville, se ei välttämättä konvertoidu parhaiten myynniksi. Eikä vähiten Instagramin ja Facebookin algoritmien takia, jotka tekevät sen, että vain murto-osa seuraajistasi ja tykkääjistäsi näkevät postauksesi ellet laita erikseen mainosrahaa ilmoituksiesi tueksi. Tarkkoja lukuja ei ole tiedossa, mutta keskimäärin alle 15% Facebook -tykkääjistäsi näkevät julkaisusi. Facebookin ja Instagramin algoritmit muuttuvat jatkuvasti ja niiden perässä on mahdotonta pysyä, mutta esim. Instagramissa perusperiaate on, että ihmiset näkevät julkaisujasi postauksien saadun aktivisuuden, julkaisuajankohdan, oman tykkäys ja seurantakäyttäymisesi, ja julkaisujen parissa vietetyn ajan perusteella eikä suinkaan sen perusteella, että kuka on julkaissut jotain viimeksi. Tämäkin tukee sitä, että sinun tulee somekanavissa tavoitella luontevaa ihmisten välistä kanssakäyntiä ennemmin kuin puhtaita myynnillisiä kampanjoita tai viestejä. Tässä kohtaa pienyrittäjillä on etulyöntiasema isoihin brändeihin verrattuna, että yrittäjänä on helpompi antaa kasvot yritykselle itsestä ja työntekijöistään ja olla siten helpommin lähestyttävä. Ihmiset kun kiinnostuvat ihmisistä. 

Tämä tarkoittaa sitä, että mielenkiintoisen sisällön luominen on somessa tärkeässä roolissa. Itse asiassa olen sitä mieltä, että varsinaiset myyntipuheet ja ale-mainokset kuuluvat jonnekin ihan muualle kuin someen. Parhaiten hyödynnät some-kanavia kun palvelet asiakaskuntaasi brändiisi istuvalla sisällöllä. Some on omimmillaan kun siellä luodaan mielikuvia ja suhteita. Toki siellä kannattaa myös jakaa tiedonjyviä, mutta ei myyntipuheina. Eli viimeistään nyt poista myyntimiehen pukusi ja puhu seuraajillesi kuin kavereillesi. Mutta muista kuitenkin aina antaa selkeä call to action - eli jokin selkeä ohjaus mitä seuraajasi voivat tehdä kuten mennä nettisivuillesi ja tilata uutiskirjeen, lukea blogipostauksen tai muuten aktivoida tekemään jotain. 


Harhakäsitys #3: Tärkeintä on, että some -tileilläni on paljon seuraajia

Tämä on sellainen aihe, josta jaksaisin paasata loputtomiin. Somessa arvokkaampaa on muutamat oikeasti sinusta, tuotteistasi ja brändistäsi kiinnostuneet seuraajat kuin monet ns. turhat seuraajat. Kun kyse ei ole vain top of mind -tavoittelusta tai tietyn tarjouksen viestimisestä laatu korvaa määrän. Sosiaalinen media on sosiaalista kanssakäymistä digitaalisessa ympäristössä. Silloin merkitsee enemmän, että ne jotka sinua seuraavat ovat juuri sinun brändisi faneja, tuotteesi puolestapuhujia ja palveluidesi ihastelijoita. Et tee mitään suurella määrällä seuraajia, jotka eivät ole kohderyhmääsi. Mitä Rovaniemellä sijaitseva kampaamo tekee Facebook -tykkääjillä, jotka asuvat pääkaupunkiseudulla tai mitä Koirien hotelli tekee seuraajilla, joilla ei ole koiria? Tai ylipäätään mitä teet seuraajilla, jotka eivät ole oman tyylisi ja juttusi faneja? Panosta siis siihen, että tiedät ketkä ovat kohderyhmääsi, millaisia ihmisiä tavoittelet ja pyri löytämään mieluummin 5 sellaista seuraajaa kuin 100 ns. "turhaa" seuraajaa. 

Seuraaja -ja tykkäysmääriin on helppo takertua ja harmitella ja vertailla. Suosittelen kuitenkin tarkastelemaan mieluummin tykkääjiesi osallistumista. Se on se mikä merkitsee somekanavien algoritmien kannalta somenäkyvyydessä ja se on se mikä konvertoituu parhaiten suositteluiksi ja pitkäaikaisiksi asiakkaiksi. 
 

Harhakäsitys #4: Sinun täytyy olla ammattivalokuvaaja tehdäksesi kaunista sisältöä someen

Se on totta, että Instagram on hyvin visuaalinen media, eikä Facebookissakaan kauniista olemuksesta ole haittaa ja visuaalisesti yhtenäiset ja houkuttelevat some-tilit monesti saavat herkästi helpommin seuraajia. Toki poikkeuksiakin löytyy, mutta sitä ei käy kieltäminen, että visuaalisuus on somessa valttia. 

Hyvä uutinen on se, että sinun ei tarvitse kuitenkaan olla ammattivalokuvaaja tai graafikko luodaksesi sinun brändillesi sopivaa ja visuaalisesti miellyttävää sisältöä. Nykyään pelkällä kännykkäkameran kuvausharjoittelulla, ja puhelimeen ostettavilla kuvankäsittely appeilla saa helposti isoja parannuksia tehtyä ja löydettyä sen omalle brändille sopivan linjan. 

 

Herättelikö nämä ajatukset omaa somemarkkinointikäyttäytymistäsi? Oletko ehkä itsekin sortunut puhtaaseen tykkääjien keräämiseen, tai perustanut some-tilin ja harmitellut kun kukaan ei ala seuraamaan? Vai oliko tämä kaikki sinulle tuttua? 

Lopuksi vielä inspiraatioksi kivoja suomalaisia Instagram -tilejä, joissa on kommunikaatio, asenne ja tapa toimia on someen justiinsa kohdillaan: 

@muitaihania
@made_of_sundays
@maanantaimalli
@mammarimpuilee
@vanelja