Taru Salokangas

View Original

Kotisivujen myynti omaan palveluvalikoimaan

Kiinnostaako sinua kotisivujen suunnittelu ja myynti? Mietitkö ehkä, että kotisivujen tekemistä yrittäjänä olisi superhauska kokeilla? Tekemällä kotisivuja voisi tienata joko lisätuloja tai lähteä päätoimiseksi yrittäjäksi tai lisätä omaan olemassaolevaan yrittäjän palveluvalilkoimaan uutena verkkosivusuunnittelun.

Tämä postaus on sinulle, joka olet kiinnostunut kotisivujen tekemisestä ammattina tai lisätulonlähteenä. Kerron tässä tekstissä miten kotisivusuunnittelijan työn voi aloittaa yrittäjänä.

Aloitetaan!

1) Valitse alusta mihin keskityt

Ihan ensimmäisenä kotisivujen tekijän kannattaa valita alusta mihin keskittyy. Voi toki tehdä erilaisillakin alustoilla, mutta sinun on helpompi palvella asiakkaitasi sekä syventää omaa osaamistasi kun keskityt yhteen alustaan.

Yleisimpiä verkkosivualustoja pienyrittäjien keskuudessa ovat avoimen lähdekoodin Wordpress sekä erilaiset verkkopohjaiset julkaisujärjestelmät kuten Squarespace ja Wix. Lue Wordpressin ja Squarespacen eroista täällä. Muita kotisivujen tekoon keskittyneitä alustoja on mm. Webflow.

Nykyään melkeinpä mihin vaan verkkosivualustaan saa lisättyä jonkunlaisen verkkokaupan, mutta jos haluaa keskittyä verkkokauppoihin silloin paras vaihtoehto on Shopify ja jos taas pääpaino on verkkokurssien tarjoamisessa, silloin yksi hyvä vaihtoehto on Kajabi, jossa voi tehdä kaikki (mutta verkkosivuosio on todella rajoittunut muokattavuudeltaan), mutta on hyvä ymmärtää, että vaihtoehtoja tosiaan löytyy monenlaista mihin keskittyä.

Karkea jaottelu ja suositukset mainituista alustoista:

  • Wordpress: En suosittele pienyrittäjien markkinointitarkoituksiin nettisivuja tekeville tätä alustaa. Maailmanlaajuisesti yleisin verkkosivualusta ja ensimmäinen millä on käytännössä alettu tekemään sivuja. Tänä päivänä ei pysty kilpailemaan käytettävyydellä kun mietitään loppukäyttäjää. Vaikka tekijä osaisi tehdä vaikka mitä mageeta Wordpressillä (mutta se tuppaa olemaan työlästä) sivun omistajalle se on hankala ja vaikea ylläpitää. Sivuston ylläpito vaatii paljon, koska sitä pitää jatkuvasti päivittää. Soveltuu parhaiten sivustoille, joilla on vaativia teknisiä tarpeita. Ei niinkään istu tänä päivänä pienyrittäjien markkinointitarkoituksiin tuleville sivustoille.

  • Squarespace: Tämä on minun oma valinta ja suosittelen sitä erityisesti pienyrittäjille suunnatuille verkkosivuille, koska sen käyttö on sivun omistajlle helppoa ja tekijöille se on monipuolinen ja miellyttävä. Suomessa tätä kysytään jo paljon ja n. 6 vuoden asiakkaille tekemisen perusteella voin sanoa, että asiakastyytyväisyys alustaan on todella korkea. Omaan osaamisen tasosta riippuen voi tehdä vaikka miten mageita ja erilaisia sivustoja, mutta on myös helppo aloittaa ja ilman kokemustakin voi saada sivut kasaan. Käyttö perustuu kuukausimaksuun, joten ei vaadi sivun omistajalta erillistä ylläpitoa.

  • Wix: Vastaava alusta kuin Squarespace, mutta oman kokemukseni mukaan kysyntä ei ole niin suurta ja käyttäjäkokemus on se, että siellä on enemmän bugeja ja rajoittuneisuutta kuin Squarespacessa.

  • Webflow: Vielä vahvemmin suunnittelijoille suunnattu alusta, jotka haluavat itse kehittää omat sivut teknisesti, eli vaatii selvästi suuremman oppimiskäyrän ja sivujen tekemiseen menee enemmän aikaa.

  • Shopify: Jos haluaa palvella asiakkaita kenen pääbisnes on verkkokauppa, silloin Shopify on järkevin valinta, koska se on verkkokaupaksi suunniteltu alusta, mutta samassa toki saa sen verkkosivun. Shopifyssa on oma koodikieli Liquid. Eli vaatii tekijälle sen opettelun. Oppimiskäyrä on suurempi kuin vaikkapa Squarespacessa ja Wixissä.

  • Kajabi: Jos haluaa palvella asiakkaita kenen pääbisnes on verkkokurssit, silloin Kajabi on hyvä valinta, koska koko sen toiminta ja sisällä olevat palvelut kuuluvat kuukausimaksuun (joka tosin on korkea, koska se sisältää niin paljon). Eli tämän alustan kysyntä on rajallisempaa etenkin suomessa, mutta kansainvälisesti ja nimenomaan verkkokurssimaailmaan soveltuva. Varsinainen verkkosivujen osuus on melko rajallista muokattavuuksiltaan.

Olen valinnut itse Squarespacen alustaksi siksi, että se on sivujen omistajille helppokäyttöinen ja vaivaton eikä vaadi mitään ylläpitoa. Sen lisäksi Squarespace on myös monipuolinen ja todella visuaalinen. Sinne saa tarvittaessa verkkokaupan (ilman suomen pankkien maksutapoja) ja verkkokursseja jne. Voit lukea vanhan blogipostaukseni missä kerron tarkemmin mikä Squarespace on.

2) Opettele tarvittavat taidot

Okei, kun ensimmäinen homma eli alustan valinta on taklattu, seuraavaksi pitäisi opetella sen kyseisen alustan ominaisuudet, että pystyy tarjoamaan sitä palveluna muille. Tätä voi opetella joko itse tai ostamalla verkkokurssin aiheeseen liittyen.

Suomessa alan koulutuksissa kuten digitaalisen muotoilun AMK-tutkinnossa saa hyvän yleiskäsityksen alasta, mutta siellä käydään pintaraapaisu eri alustoihin (oletan) perustuen omiin toiveisiin. Eli missään koulutuksessa ei suoraan voi opiskella täsmänä esimerkiksi Squarespace -suunnittelijaksi. Minulla on tarjolla verkkokaupassa erilaisia hyödyllisiä resursseja Squarespace suunnittelijoiksi haluaville.

Alustan teknisen hallinnan lisäksi verkkosivusuunnittelua tarjotessa on hyvä olla visuaalista silmää tai aiempaa kokemusta/mielenkiintoa siihen. Myös hakukoneoptimointi, markkinointi sekä copywriting taidoista/ymmärryksestä on hyötyä kun ollaan tekemisissä verkkosivujen kanssa.

3) Määrittele unelma-asiakkaasi

Määrittele millaisia asiakkaita haluat palvella. Millainen on unelma-asiakkaasi ja mihin tilanteeseen tarjoat heille ratkaisuja.

4) Määrittele mitä tarjoat

Määrittele mitä verkkosivupalvelusi sisältää. Teetkö kaiken itse vai ostatko jotain ulkopuoleta. Voit opetella CSS koodia itse tai ostaa sitä ulkopuolelta. Voit tarjota tekstisisältöjen tekemistä itse tai ostaa sitä ulkopuolelta tai suositella asiakasta tekemään niin. Sama valokuvien, graafisen ilmeen, hakukoneoptimoinnin yms. suhteen.

5) Hinnoittele palvelusi

Mitä kotisivujen tekeminen yleensä maksaa? Eli paljonko voisit pyytää kotisivujen tekemisestä hintaa palveluna? Joskus näkee, että kotisivuja tarjotaan jopa alle 1000€ + alv hintaan, mutta sellaiset sivustot harvemmin sisältävät sitä kaikkea mitä verkkosivujen olisi hyvä sisältää ja/tai ovat aloittelevien tekijöiden hintoja. Kotisivut voivat maksaa myös helposti kymmeniä tuhansia euroja, mutta silloin yleensä kyseessä on isommat yritykset ja digitoimistot, jotka tekevät sivustoa isolla tiimillä. Pienyrittäjien kentässä n. 1500-4000€ on keskiverto hinta Squarespace -sivustoille, joissa on huomioitu kaikki oleellinen, että sivut ovat toimivat ja palvelevat niiden omistajaa markkinointitarkoituksissa. Squarespace verkkosivusuunnittelijana asetut todennäköisesti tuohon haarukkaan riippuen kokemuksesta sekä siitä mitä projekti sisältää.

6) Määrittele oma asiakasprosessisi

Kun tiedetään millä alustalla tehdään verkkosivuja, kenelle niitä tehdään, mitä projektit sisältävät ja millä hinnalla palvelua myydään, on seuraavaksi aika miettiä yrittäjyyden infrastruktuurit sekä palvelun prosessit kuntoon kaiken sen ympärille.

  • Miten laskutat

  • Millaisen sopimuksen teet

  • Miten aloitat projektit

  • Miten hoidat asiakasviestinnän

  • Miten hyväksytät leiskat / demot

  • Miten päätät projektit

  • jne.

7) Tee palveluillesi omat kotisivut sekä mieti muu markkinointi

Kun olet päättänyt tarjota kotisivujen tekemistä palveluna, tulee sinun mahdollisimman aikaisessa vaiheessa miettiä miten markkinoint omaa palvelua ja tehdä omat kotisivut, jossa voit esitellä sekä palvelun, että mahdolliset ja tulevat referenssit. Ensimmäiset projektit voi hakea liittymällä erilaisiin yrittäjien Facebook -ryhmiin, kyselemällä omista verkostoista tai suoraan kontaktoimalla vaikkapa unelma-asiakkaita (minä tein näin ensimmäisen asiakkaani kanssa, joka olim - fun fact - Shopify kauppa, eikä Squarespace sivu mitä pääasiassa teen).