Miksi logoon kannattaa panostaa?

 
Miksi logoon kannattaa panostaa?

Kun olin perustamassa tätä toimintaani, minulle oli selkeää heti alusta, että aion panostaa kahteen asiaan; logoon ja kirjanpitäjään. Jälkimmäiseen siksi, että en näe siinä mitään järkeä, että laitan omaa aikaani jonkin sellaisen asian opetteluun ja tekemiseen mikä ei kiinnosta minua ja mikä vie aikaa siltä varsinaiselta mahdolliselta laskutettavalta työltä. Ensimmäisenä mainittuun panostamisen syyt ovatkin sitten hieman syvääluotaavammat. 

Tässä postauksessa avaan syitä miksi kannattaa panostaa ammattimaiseen logoon.


Miksi uuden yrityksen tai yritysten ylipäätään kannattaa panostaa ammattilaisen tekemään logoon

Hyvin tehty logo voi parhaimmillaan: 

  • antaa ammattimaisen kuvan

  • herättää luottamusta

  • luoda tunnistettavuutta ja muistettavuutta

  • toimia brändi-identiteettisi keulakuvana

Monesti uudet asiakkaat törmäävät sinuun visuaalisessa muodossa, eli esim. nettisivuillasi, Instagram -tililläsi jne. Jos logosi ja brändisi visuaalinen ilme on sekava tai huonolaatuinen, se ei houkuttele eikä herätä luottamusta tuotteeseesi tai palveluihisi. Ensivaikutelmaa ei voi tehdä toista kertaa. 

Etenkin pienet ja uudet yritykset monesti ohittavat brändäämisen ja visuaalisen ilmeen luomisen tai haluavat tehdä sen vain mahdollisimman halvalla. Tämä on mielestäni nurinkurinen ajatus, koska nykypäivänä palveluiden tarjoajia on kaikilla aloilla pilvin pimein ja ainut mikä sinut oikeasti erottaa kilpailijoista on sinun brändisi. Siksi koen, että brändääminen ja sitä kautta logoon panostaminen on erityisen tärkeää. 
 

Taru Hanna Salokangas logo

Logoa ei kannata tehdä itse (ellet ole ammatiltasi graafikko)

Sanon suoraan näin, koska itse tehdyt logot eivät ikinä tavoita sitä samaa laatua kuin ammattilaisen tekemänä. Oma tekemä logo voi olla sympaattinen ja omaan makuun mieluisan oloinen, mutta ne harvemmin antavat ammattimaista kuvaa muille. Logon tulisi myös istua brändin muuhun visuaaliseen linjaan eikä olla vain irrallinen osio. Jos sinulla ei ole visuaalista ilmettä mietittynä niin graafikko voi siinäkin kohtaa olla avuksi. 

Ammattilaisen tekemän logon edut: 

  • Saat painokelpoiset tiedostot (eli voit teettää siitä vaikka seinän kokoisen plakaatin)

  • Saat logosta eri väri variantteja

  • Voit saada uusia näkökantoja ja ideoita logoosi

  • Annat yrityksestäsi ammattimaisen kuvan

Vaikka minulla on itsellänikin hieman graafista taustaa, en silti ole ammatiltani - enkä taidoiltani graafikko. Jaan seuraavaksi kuvaparin, jossa on vertailussa vasemmalla oma tekemäni idea / ajatus logosta, jonka itselleni halusin ja oikealla graafikon tekemä lopullinen logo. Tämä kuvaparikin todistaa, että vaikka oma ajatus ja toteutus voisi olla ihan ok omasta mielestä niin ammattilaisen tekemä on tuonut tässäkin tapauksessa sen upean viimeisen silauksen tyyliin ja laatuun. Minun logoni on tehnyt ihana Kaisa Kartela. Jos etsit logon tekijää ja tyylisi kohtaa Kaisan kanssa niin vink vink, ota Kaisaan yhteyttä! Kaisan portfolioon pääset TÄSTÄ.

omastaversiosta valmiiksi_ISO.jpg
Taru Hanna Salokangas - logo nettisivuilla

Minulla oli logostani jo melko selkeä idea mitä siltä halusin, mutta tiesin, että haluan logon ammattilaisen tekemänä ja viiimeistelemänä. Eli minä lähestyin Kaisaa tällä ajatuksella ja hän otti siitä kiinni ja jatkojalosti sen lopulliseen muotoonsa. Tämä on hyvä tapa edetä graafikon kanssa, jos sinulla on jo jokin ajatus logosta. Mutta tällaisessa tavassa pitää olla avoin katsomaan graafikon versioita ja suosituksia, koska joskus siitä omasta tarkasta ideasta voi olla vaikea päästää irti. Toinen etenemistapa on antaa graafikolle ns. vapaat kädet ja tuoda ehdotuksia sinulle logosta. Kysäisin Kaisalta onko hänellä suosituksia miten edetä jos itsellä ei ole tarkempaa ideaa logosta ja hän suosittelee näin: 

Kuvallisesta mood boardista on aina apua graafikolle oikean tunnelman tavoittamisessa. Kerää Pinterestiin pieni kansiollinen mielestäsi onnistuneita logoja ja avaa projektin alussa, mistä niissä erityisesti pidä (tai mistä et pidä).
— Graafikko, Kaisa Kartela


 

Miten valita tekijä logolle?

Törmään monesti keskusteluihin mistä löytää hyvä logon tekijä. Suosittelen valitsemaan logon tekijäksi jonkun sellaisen, jonka referenssit ja aiemmat työt jo lähtökohtaisesti ovat sen näköistä ja edustavat sitä maailmaa mistä sinä itse pidät. Silloin varmimmin lopputulos ja toiveesi tulevat kohtaamaan. Hyvä idea etsiä graafikoita on tutuilta kyselemisen ja googlaamisen lisäksi on tutkia Instagramia. Sieltä löytyy tätä nykyä paljonkin graafikoiden tilejä, joista saa hyvin käsityksen heidän kädenjäljestään. 

Toinen asia mikä logon tekijän valinnassa nousee esiin on se, että logon suunnitteluun löytyy tarjolla melkoisen kirjava valikoima tekijöitä. Eivätkä kaikki valitettavasti ole edes graafisen koulutuksen käyneitä. Jos itsellä ei ole kokemusta visuaalisesta puolesta, voi olla vaikea erottaa hyvä ja ei niin hyvä tekijä toisistaan. Tällaisessa tilanteessa suosittelen vaikka kysymään neuvoa joltain ulkopuoliselta, jolla on visuaalista silmää tai kokemusta graafisista töistä. 

Mieti vielä lopuksi hetki omaa yritystäsi ja brändiäsi. Onko sillä kunnollinen oikean ammattilaisen tekemä logo ja visuaalinen maailma mietittynä ja näkyykö se kaikissa materiaaleissasi?