Taru Salokangas

View Original

Näin ostat digimarkkinoinnin palveluita - 7 vinkkiä

Näin ostat digimarkkinoinnin palveluita (7 vinkkiä).

Jos sinulla on oma yritys tai sivubisnes, ymmärrät varmasti että yritystäsi ja palveluitasi pitää mainostaa, jotta saat asiakkaita. Jos markkinointi ei ole sinulle tuttua etkä oikein tiedä mistä tai miten ostaa mitäkin palveluita, tämä postaus on sinulle. Digimarkkinoinnin palveluiden ostamista hankaloittaa se, että se on aiheena todella laaja, mutta on täysin mahdollista löytää juuri sinulle soveltuvat tekijät ja osaajat kun tiedät mitä etsiä.

Digimarkkinoinnissa on paljon asioita mitä kuka tahansa voi oppia ja tehdä itse, mutta monesti ammattilaisen palkkaaminen nopeuttaa asiaa ja vapauttaa sun aikaa tehdä sitä sun yrityksen coretoimintaa. Markkinointiin laitettu panostus on sijoitus yritykseen, jonka tulisi maksaa itsensä takaisin suurempina tuloina.

Käydään ensin läpi lyhyesti mitä kaikkea digimarkkinointi kattaa, eli mitä se digimarkkinointi oikein on?

Mitä digimarkkinointi on?

Digimarkkinointi eli digitaalinen markkinointi tarkoittaa kaikkia markkinoinnin muotoja ja keinoja, jotka toimivat sähköisesti. Digimarkkinoinnista kuulee myös puhuttavan nimillä online-markkinointi tai internet-markkinointi tai joskus jopa pelkkä somemarkkinointi mielletään laajemmaksi digimarkkinoinnin kuvaajaksi.

Digitaalisen markkinoinnin keinoja ovat esimerkiksi:

  • Sosiaalinen media (Esimeriksi Instagram, Facebook, LinkedIn, YouTube, Twitter, Snapchat)

  • Maksettu mainonta sosiaalisessa mediassa

  • Nettisivut ja verkkopalvelut

  • Bannerit

  • Hakukonemarkkinointi (SEO = hakukoneoptimointi ja SEM = hakusanamainonta)

  • Affiliate-markkinointi

  • Mobiilisovellukset

  • Uutiskirjeet ja markkinointiautomaatio

  • Blogit

  • Podcastit

  • Sisältöyhteistyöt

Mitkä ovat perinteisen markkinoinnin ja digitaalisen markkinoinnin erot?

Digitaalisen markkinoinnin suurin ero perinteiseen markkinointiin on se, että perinteisessä markkinoinnissa kommunikaatio on yksisuuntaista kun taas digitaalisessa markkinoinnissa markkinointi on kaksisuuntaista. Perinteistä markkinointia on esimerkiksi TV-mainokset, joita näytetään isolle ryhmälle, joka passiivisesti ottaa tai on ottamatta tietoa vastaan. Digimarkkinoinnissa kommunikoidaan aktiivisesti kuluttajien kanssa, ja kuluttajat voivat kommentoida takaisin.

Digitaalisuus on muuttanut markkinointia ymmärrettävästi rajusti. Tämän muutoksen myötä markkinointiin liitetään nykyään termit outbound ja inbound -markkinointi. Inbound-markkinointi on syntynyt digitaalisten keinojen myötä ja tarkoittaa sitä, että teet markkinoinnin toimenpiteitä, joilla saat asiakkaasi lukemaan, katsomaan tai kuuntelemaan tuottamiasi sisältöjä, ja sitä kautta heidät itse ottamaan sinuun yhteyttä. Outbound-markkinointi on inbound-markkinoinnin vastakohta, jossa pyritään saamaan kuluttajan huomio perinteisen markkinoinnin keinoin kuten TV-mainoksin. Inbound-markkinointi on siis vain hieno termi kuvaamaan sitä, että käytännössä tehdään sisältömarkkinointia digitaalisin keinoin.

Näin ostat digimarkkinoinnin palveluita:

Yllä olevasta digitaalisen markkinoinnin kuvauksesta varmasti käy ilmi sen laajuus ja monipuolisuus. Seuraavaksi jaan parhaat vinkit siihen mitä pienyrittäjän tulisi ottaa huomioon kun ostaa digitaalisen markkinoinnin palveluita, jotta et osta omaan toimintaasi nähden liian isoa palvelusettiä, kokemattoman tekijän palveluita tai sellaiselta taholta, jonka työn jälki ei istu brändiisi. Muista, että digimarkkinointia voit joitain osioita opetella tekemään myös itse, eli siinä tapauksessa digimarkkinoinnin palvelut saattavat olla koulutuksia itsellesi tai tiimillesi.

Ota digimarkkinoinnin palveluita ostaessa huomioon nämä tekijät:

  1. VALITSE MITÄ DIGIMARKKINOINNIN PALVELUITA TARVITSET ENITEN

    Älä osta kerralla kaikkea vaan testaa kanava ja keino kerrallaan niiden toimivuus sinun tapauksessasi. Kuten yllä kuvattiin, digitaalinen markkinointi on todella laaja käsite ja kattaa jos jonkinlaisia toimenpiteitä. Kun lähdet ulkoistamaan digimarkkinointia, valitse huolella mikä on sinun tilanteeseesi paras keino. Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta ja jokaisen tilanne on erilainen, mutta hyvin karrikoidusti voidaan sanoa muutama yleistys, joista saattaa saada hieman ohjenuoraa eri keinojen hyödyntämiseen:

    • Instagram sopii hyvin visuaalisille brändeille ja tekijöille, oman yhteisön luomiseen ja toimii yleisesti ottaen pitkäjännitteisesti tehtynä parhaiten

    • Facebook -mainonta soveltuu hyvin näkyvyyden kasvattamiseen ja sitä voidaan tehdä nopeidenkin tulosten toiveissa

    • Jos kirjoitat blogia, tehosta sitä sosiaalisen median avulla

    • Jos sinulle on paikallinen yritys, varmista, että hakukonelöydettävyytesi on hyvä

    • Jos sinulla on jo omaa yleisöä, affliate-markkinointi voi olla hyvä vaihtoehto

    • Kenenkään markkinoinnin ei pitäisi nojata pelkästään somekanaviin, eli pidä huoli, että käytössäsi on vähintään yksi keino, jota itse kontrolloit (eli uutiskirjeet tai blogi)

    • Ajantasalla olevat verkkosivut ovat tärkeät paitsi palveluidesi esittelyn ja halutun konversion myös löydettävyyden takia

    • Yritysblogin pitämien on pitkäjänteistä puuhaa, mutta se on yksi paras inbound-markkinoinnin keino sekä hakukoneoptimoinnin tukipilari

    • Uutiskirjeet ovat Suomessa täysin alihyödynnetty markkinoinnin keino. Siinä riittää monesti, että joku laittaa sen alulle ja voit itse jatkaa sen kanssa omaan tahtiin.

    • Podcast on hyvin sitouttava keino ja soveltuu etenkin aiheille, joissa opetetaan jotain

    • Hyvin valitut ja toteutetut sisältöyhteistyöt tuovat palvelusi ja tuotteesi oikean kohderyhmän näkyville luontevasti ja tehokkaasti

  2. VALITSE OMAN YRITYKSESI KOKOINEN TEKIJÄ

    Valitse tekijä, jonka yrityksen koko vastaa oman yrityksesi kokoa. Näin kulu- ja toimintarakenteenne sekä ketteryytenne ovat todennäköisesti lähellä toisiaan. Monesti pienten yritysten ei kannata ostaa isolta mainostoimistola palveluita, koska heidän toimintamalli ei sovellu pienille yrityksille.

  3. VALITSE OMANNÄKÖINEN TEKIJÄ

    Valitse tekijä, jonka töitä ihailet ja jonka töistä pidät itse. Se kertoo siitä, että teillä on todennäköisesti samanlainen tyyli tehdä asioita. Voit löytää vaikka kuinka loistavia tuloksia tekevän Facebook -mainostajan, mutta jos hänen estetiikkansa on maalaisromanttinen ja sinun on skandinaavisen simppeli, ette todennäköisesti tule tekemään sinun brändille ominaisen näköistä jälkeä.

  4. VALITSE KO. ALAN EXPERTTI

    Harvemmin yksi tekijä on kaikkien alojen expertti. Eli valitse tekijä, joka myy vain tiettyjä palveluita. Se tarkoittaa, että hän on erikoistunut niihin ja saat varmemmin rahoillesi vastinetta.

  5. HUOLEHDI, ETTÄ PALVELUN TARJOAJA OSAA ASIANSA

    Koska digimarkkinointia voi tehdä kuka tahansa eikä se edellytä välttämättä mitään koulutusta, valitettavasti seassa on paljon palveluiden tarjoajia, joilla ei ole kunnon kokemusta ja osaamista aiheesta. Nykyään joka toinen on jonkin asteen some-expertti. Jos aihe on itsellesikin vieras, on luonnollisesti vaikea tarkistaa kuka oikeasti osaa hommansa ja kuka ei. Mutta on olemassa pari keinoa millä pystyt tarkistamaan tekijän osaamista. Voit esimerkiksi:

    • Tutkia heidän portfoliota ja jos sellaista ei ole saatavilla, pyydä työnäytteitä. Myös työnäytteiden, asiallisten nettisivujen yms. puuttuminen on jo yksi varoitusmerkki, että kyseessä ei ehkä ole vakiintunut tekijä.

    • Kysyä muilta saman aiheen palveluita ostaneilta kokemuksia ja suosituksia - eikä pelkästään vain siitä, että tuliko työ tehtyä vaan myös siitä miten paljon tekijä tuntui tietävän aiheesta.

    • Tarkista suutarin lapsen kengät eli jos olet ostamassa Instagram -markkinointia, katso onko palvelun tarjoajalla ammattimainen Instagram -tili itsellään jne.

    • Jos kyseessä on yksi henkilö, tarkista hänen LinkedIn -tililtä työkokemus alalta.

  6. HUOLEHDI, ETTÄ PALVELUN TARJOAJA YMMÄRTÄÄ MARKKINOINNIN KOKONAISVALTAISUUDEN

    Mikään markkinoinnin toimenpide ei saisi olla irrallinen osanen muusta markkinoinnista. Jos sinulla on brändillesi määritelty ilme, tulee tekijän pystyä toistamaan sitä maailmaa ko. mediassa. Jos teet esimerikiksi kampanjoita, tulee ne ottaa huomioon kaikissa medioissa jne. Hyvä tekijä kysyy aina mitkä ovat minkäkin toimenpiteen / kanavan tavoitteet ja huolehtii, että se istuu jo olemassaolevaan kokonaisuuteen.

  7. HYVÄ ON HARVEMMIN SE HALVIN

    Jos olet tosissasi toimintasi kasvattamisen suhteen, silloin kannattaa nimenomaan panostaa markkinointiin. Kaverin siskon kaima osaa ehkä tehdä teknisesti tehdä sulle jotain ja saat sen puoli-ilmaiseksi, mutta se ei tarkoita, että hänellä on täysivaltainen ymmärrys kanavasta, saati markkinoinnista. Muutenkin ihan hyvä yleistys on, että hyvä on harvemmin se halvin.


Kuulisin mielellään oliko tästä postauksesta sinulle hyötyä jos olet harkitsemassa digimarkkinoinnin palveluiden ostamista!