Taru Salokangas

View Original

Miksi somessa sitoutuneisuus on tärkeämpää kuin seuraajamäärät?

Olemme varmasti kaikki joskus harmitelleet tai vertailleet eri somekanaviemme tykkääjä- ja seuraajamääriä ja toivoneet, että ne olisivat suuremmat. Haluaisin muistuttaa, että kannattaa ennemmin seurata somessa sitoutuneisuutta kuin seuraajamääriä. Tässä postauksessa käydään läpi miksi sitoutuneisuus on tärkeämpää kuin varsinainen seuraajamäärä.

Miksi sitoutuneisuus on seuraajamääriä tärkeämpää somessa?

Sosiaalisen median vahvuus perustuus sosiaaliseen kanssakäymiseen, joten on luonnollista, että sellaisessa mediassa hyödyt eniten niistä seuraajista, jotka ovat niitä "oikeita" fanejasi ja asiastasi kiinnostuneita etkä niinkään siitä, että seuraajanumerosi on kattava. Käytän alkuun itseäni esimerkkinä. Minulla ei ole massiivisia seuraajamääriä somekanavissa, mutta olen onnistunut löytämään seuraajaporukan, joka on täysin omaa kohderyhmääni ja jotka ovat kiinnostuneita tarjoamastani palvelusetistä sekä brändistäni. Olen saanut ammennettua siitä porukasta yrittäjätaipaleeni ensimmäiseksi kuudeksi kuukaudeksi tarvitsemani määrän asiakkaita, että olen pystynyt ylläpitämään toimintaani. Eikös se asiakkaiden saaminen ole se ultimate goal eikä niinkään ne suuret seuraajamäärät? 

Lisäksi, tällä hetkellä mm. Facebookin ja Instagramin hyvät sitoutuneisuuslukemat antavat sinulle enemmän orgaanista näkvyyttä. Eli jos sinulla on paljon ns. turhia seuraajia / tykkääjiä, jotka eivät ole aktiivisia kommentoimaan, tykkäilemään ja olemaan vuorovaikutuksessa kanssasi, se vaikeuttaa hyvien sitoutuneisuuslukujen saamista ihan jo matemaattisista syistä. Hyvät sitoutuneisuuslukemat voivat myös jopa madaltaa tekemiesi Facebook -mainostesi hintoja.  

Myös monet brändit alkavat kääntyä sellaisten somevaikuttajien pariin, joilla on hyvät sitoutuneisuusluvut ennemmin kuin suuret seuraajamäärät. Eli he haluavat tehdä vaikuttajayhteistyötä mikrovaikuttajien kanssa. Mikrovaikuttaja on somessa toimiva henkilö, jolla on ehkä normaalia somevaikuttajaa pienemmät seuraajamäärät, mutta korkeammat sitoutuneisuuslukemat. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka mikrovaikuttajan näkyvyys ei ole niin suurta, voi mikrovaikuttajalla (tai useamman samanaikaisella käytöllä) tavoittaa tehokkaasti suuren määrän juuri haluttuun kohderyhmään kuuluvia henkilöitä. Indieplacen sivuilla on muuten tosi hyvä artikkeli mikrovaikuttajista TÄÄLLÄ jos aihe kiinnostaa. Indieplacen artikkelissa mm. sanotaan, että Suomessa realistinen mikrovaikuttajan raja on noin 1 000 – 5 000 seuraajaa, yleensä kuitenkin reilut 2 000 seuraajaa. Heille ominaista on, että seuraajat ovat yleensä erittäin sitoutuneita ja lojaaleja verrattuna suuremman luokan vaikuttajiin ja pystyvät siten vaikuttamaan pienempään määrään, mutta siihen määrään vahvemmin kuin suuremman seuraajamäärän vaikuttajat. 

Jos pystyt itse luomaan somekanaviisi sellaisen ilmapiirin ja tilan, jossa palvelet juuri sinun kohderyhmäsi tyyppejä, heistä voi kasvaa oman brändisi sitoutuneita ja lojaaleja seuraajia. Ja kun sinulla sitten joskus tulee myynnin paikka, ovat he sitä porukkaa, jotka herkemmin tarttuvat tarjoamaasi.

 

Miten seuraajien sitoutuneisuutta voi seurata?

Käyn seuraavaksi läpi tavat miten voit seurata oman Facebook -sivusi sekä Instagram -tilisi sitoutuneisuusasteita. 


Facebook: 

  • Mene sivuillesi ja valitse sieltä yläreunasta ‘Kävijätiedot’

  • Valitse vasemmasta reunasta ‘Posts’

  • Mene 'All Posts Published' -kohtaan sivulla

  • Valitse sen kohdan oikeasta yläreunasta pienen nuolen alta ‘sitoutuneisuusaste' ja tarkastele Engagement / Sitoutuneisuusaste prosenttilukuja.

TÄMÄ DATA ANTAA SINULLE:

  1. Suuntaa siitä minkä tyyppiset julkaisut kiinnostavat ihmisiä ja kirvoittavat sitoutuneisuutta

    Esim. minulla on ollut julkaisu, jonka kattavuus on ollut yli 7 000 (koska jaoin sen julkaisun eräässä Facebook -ryhmässä, jonka kautta se sai paljon näkyvyyttä), mutta sen sitoutuneisuusaste on ollut vain 6%, eli kattavasta näkyvyydestä huolimatta siellä ison porukan joukossa se viesti ei ole saanut aikaan paljoa reaktioita. Kun taas lähinnä oman kohderyhmäni eli Facebook -sivuni porukan keskuudessa nähdyn julkaisuni kattavuus oli vain 392, mutta sen julkaisun sitoutuneisuusaste oli 37%, eli siitä pienestä joukosta todella moni oli kiinnostunut tästä aiheesta tehden siitä arvokkaamaan julkaisun.

  2. Datan mistä voit laskea esim. kuluneen kuukauden Facebook julkaisujesi sitoutuneisuusasteen. Minulla esim. huhtikuun julkaisujen keskimääräinen sitoutuneisuusaste on ollut 22,5%. Tällaisen datan tarkastelussa kannattaa lähinnä seurata vain oman tilin kehitystä ja sitä mitkä julkaisut tuovat hyviä tuloksia ja mitkä puolestaan toimivat kehnommin.


Instagram: 

YKSITTÄISEN JULKAISUN SITOUTUNEISUUSASTEEN LASKENTAKAAVA:

[(tykkäykset + kommentit) / seuraajamäärällä] x 100 = Sitoutuneisuusprosentti

Esimerkki: 
[(169 + 22) / 1293 ] x 100 = 14,77%

Tämä on yksi tämän alkuvuoden parhaiten toimineita julkaisujani ja siinä sitoutuneisuusprosentti on ollut erinomainen 14,77%, joka on reippaasti yli yleisen 1-2% keskiarvon. Sitoutuneisuusaste per julkaisu lasketaan yleisellä tasolla kuitenkin hyväksi jo jos se ylittää 3-4%. Se kuulostaa alhaiselta, mutta täytyy muistaa, että kanavien algoritmit rajoittavat melko paljon näkyvyyttämme julkaisujen suhteen ja moni käyttäjä katsoo vain kuvia jättämättä sen kummemmin kommentteja. 


KOKO PROFIILIN KESKIMÄÄRÄISEN SITOUTUNEISUUSASTEEN LASKENTAKAAVA:

Yksittäisten julkaisujen sitoutuneisuusasteen lisäksi kannattaa laskea julkaisujen sitoutuneisuuden keskimääräinen aste. Sen voit laskea siten, että lasket yhteen viimeisten 9 julkaisun tykkäykset ja kommentit ja jaa se 9:llä, että saat keskimääräisen tykkäyksien + kommenttien määrän. Ja sitten käytä yllä mainittua kaavaa samaan tapaan:

[(9:n julkaisun tykkäykset + kommentit keskiarvo)/ seuraajamäärällä] x 100 = Julkaisujen keskiarvoinen sitoutuneisuusaste

(vinkki: Jos katsot selaimella omaa Instagram tiliäsi kirjautuneena sisään niin näet hiireä liikuttamalla eri kuvien päällä kunkin kuvan tykkäys- ja kommenttimäärät kätevästi)

Esimerkki: 
[(579/9)/ 1293] x 100 = 4,97%

Minun tämän hetken viimeisimpien 9:n kuvan keskiarvoinen sitoutuneisuusprosentti on ollut 4,97% mikä tarkoittaa, että julkaisuni suoriutuvat ihan ok tasolla.

Sitoutuneisuusprosentti tuppaa helposti laskemaan jos seuraajamäärät kasvatat suuriksi tai nopeasti. Esim. minun Instagram -tilini on kasvanut alkuvuodesta +37% ja olen siksi tyytyväinen, että vaikka seuraajamääräni ovat kasvaneet, olen silti onnistunut säilyttämään hyvän tason sitoutuneisuudessakin. 

Seuraatko sinä eri somekanaviesi kehitystä analytiikan avulla?