Mitä on digitaalinen siivous?
Nettisivujen tekijänä digitaaliset aineistot ja materiaalit ovat minulle arkipäivää. Käsittelen niitä työssäni päivittäin. Kun elämme näin vahvasti digitaalisessa maailmassa, nousee tarve myös siivota sitä ympäristöä. Digitaalinen siivous ei ole kovin tuttu käsite, mutta haluan nostaa sen oman työni kautta kaikkien pienyrittäjien tietouteen ja avuksi.
Digital wellbeing on jo tuttu käsite. Mutta nyt ei puhuta pelkästään siitä.
Digital detox on myös tuttu käsite. Emme puhu nyt myöskään siitä.
Yllä mainitut termit ja käsitteet viittaavat siihen, että käyttäisimme vähemmän digitaalisia laitteita, piennennetään ruutuaikaa ja ollaan erossa sosiaalisesta mediasta välillä, että saamme rauhaa viestintätulvasta. Olen täysin näiden kaikkien puolestapuhuja ja ne ovat hienoja asioita.
Vähemmän puhutaan kuitenkin siitä miten digitaalinen materiaali kuormittaa mieltä kun sitä on paljon ja se menee sotkuun. Myös siitä puhutaan vähemmän miten digitaalinen materiaali kuormittaa luontoa.
Tässä tekstissä keskitymme näihin aiheisiin.
Digitaalinen materiaali kuormittaa mieltä
Onko sinua joskus ahdistanut sähköpostien sekamelska, Canva -tiedostojen vellova meri, tai se että et löydä aina sitä mitä etsit koneelta tai jostain palvelusta? Tai kaipaatko kenties lisää jotain työkaluja millä pitää ajatukset ja digitaaliset kamat ruodussa?
Itselläni tulee ajoittain kova tarve siivota kaikki kama lattiasta kattoon (niin kodissa kuin koneellakin). Tunnistan siivoamisen tarpeen siitä, että ajatukset sinkoilevat, dumppailen kamaa minne sattuu ja isoimpana se, että hallinnan tunne tuntuu karkaavan käsistä ja luovuus ja ideat eivät pääse kukkimaan, koska systeemit taustalla ovat sotkussa. Kaikkien aivot eivät toimi näin, mutta uskallan veikata, että kaikkia ahdistaa joskus se digitaalisen kaman sotku samalla tavalla kuin kodin sotkut.
Digitaalisten materiaalien sotku voi aiheuttaa ihan samanlaista kaaoksen tunnetta kuin oman kodin fyysinen sotku.
Digitaalinen materiaali kuormittaa luontoa
Yli puolet maapallon väestöstä käyttää Internetiä, erilaisia digitaalisia sovelluksia ja kaikenlaista digitaalista materiaalia. Internet ja digitaalisuus ovat mullistaneet maailmamme positiivisella tavalla, mutta sen haittapuolista puhutaan vähemmän.
Viimeisimpinä vuosina tietotekniikka-ala tuottaa eri arvioiden mukaan 3–4 prosenttia koko maailman hiilidioksidipäästöistä, kun lentoliikenteen päästöt ovat noin 2 prosenttia (lähde).
Lähes kaikki digitaaliset toiminnot lisäävät hiilijalanjälkemme, mutta erityisesti video ja valokuva kuluttavat sitä paljon.
Tekniikan tohtori, tutkija Kari Hiekkanen Aalto-yliopistosta YLEn artikkelissa toteaa, että netin energiankulutus on ollut tietotekniikka-alalla tiedossa jo pitkään, mutta yleisesti siitä ei juuri puhuta. Digitalisaatio monella tavalla vähentää hiilidioksidipäästöjä, mutta netissä olevia palveluita myös kulutetaan koko ajan enemmän ja enemmän luoden lisää päästöjä.
Digitaalisen hiilijalanjäljen muodostumiseen vaikuttaa pienyrittäjillä mm. digimainonnan tekeminen, sisältömarkkinoinnin tekeminen (luovan aineiston jakelu, median jakelu/kuluttaminen ja laitteiden päästöt), videopalaverit, videoiden ja kuvien kuluttaminen jne.
Digitaalisen siivouksen TUOMAT MAHDOLLISUUDET pienyrittäjille
Minulla digitaalisen työn tekijänä on paljon erilaisia systeemejä ja digitaalinen materiaali siten melko hyvin järjestyksessä. En kuitenkaan ole digitaalisen materiaalin suhteen minimalisti - eli kamaa on paljon ja varmasti paljon turhaakin. Olen päättänyt tehdä suursiivouksen omaan digitaaliseen maailmaani ja otan aiheen myös osaksi omia verkkosivupalveluitani. Toiveeni on, että siitä saadaan inspiraatiota käydä läpi omia digitaalisia kamoja, heittää turhia tiedostoja roskakoriin, ja järjestellä omaa digitaalista maailmaa sellaiseen muotoon, että se tukee ja helpottaa yrittäjän arkea ja vähentää digijätettä.
Yrittäjillä digitaalisten tiedostojen ja materiaalien määrä sekä luonne vaihtelee toimialan ja palveluiden mukaan, mutta kaikilla meillä yrittäjillä on niitä. Kaikista innostavinta minulle digisiivouksen ajatuksessa pienyrittäjille on se potentiaali mikä piilee hyvin järjestetyn yrittäjän digitaalisen maailman takana. Digitaalisen siivouksen jälkeen yrittäjänä pystyt a) toimimaan selkeämmin, b) olet vähemmän kuormittunut ja c) sinun bisnes voi oikeasti kasvaa ja kehittyä tavoilla, joita et osaa edes kuvitella + kaupan päälle vähennät omaa digitaalista hiilijalanjälkeäsi.
Miten tehdä digitaalinen siivous?
Yksinkertaisesti sanottuna digitaalinen siivous tarkoittaa jokaisen digitaalisen kanavan, laitteen ja sovelluksen siivoamista turhista tiedostoista sekä digitaalisten tiedostojen järjestämistä ja organisoimista sellaiseen muotoon, että se tukee niitä toimintoja mitä kyseinen henkilö tai organisaatio tekee.
Voit samalla vähentää hiilidioksidipäästöjä poistamalla laitteistasi tarpeettomia tiedostoja ja sovelluksia sekä miettimällä miten niitä käytetään.
Puhutaan myös digijätteestä. Digijätettä ovat tiedostot, valokuvat, videot, sähköpostit, sovellukset ja muu sisältö, joita ei tarvita tai käytetä, mutta niitä säilytetään silti tietokoneissamme, puhelimissamme ja padeissamme. Digitaalisen jätteen säilyttämiseen kuluu energiaa, vaikkei tiedostoja koskaan käytettäisikään.
muutama esimerkki miten voit siivota digijätettä ja lisätä selkeyttä digitaaliseen maailmaasi:
Tarkista puhelimestasi sekä tietokoneestasi valokuvasi ja videosi ja poista ne mitä ei tarvitse säilyttää. Tämä helpottaa visuaalisen sisällön selaamista sekä vapauttaa arvokasta tallennustilaa.
Poista puhelimestasi kaikki turhat sovellukset, joita et ole käyttänyt vähään aikaan tai joita olet käyttänyt vain muutaman kerran. Etsi sellaiset sovellukset, jotka helpottavat arkeasi ja tuovat siihen iloa ja käytön helppoutta.
Käy läpi tietokoneesi / ulkoisen kovalevysi tiedostot ja poista turhat tiedostot. Luo selkeä kansiorakenne, että löydät tarvitsemasi tiedostot helposti.
Siivoa sähköpostisisi. Suodata sähköpostit päivämäärän mukaan ja aloita poistaminen vanhimmista viesteistä tai sähköposteista missä on isokokoisia liitteitä. Käy samalla läpi mitä uutiskirjeita tilaat ja ovatko ne vielä sellaisia mitä haluat lukea. Poista sähköpostipalvelusi roskaposti säännöllisesti.
Luo systeemi yrityksesi markkinoinnin suunnittelua ja toteutusta varten ja poista turhat palvelut sekä tiedostot.
Luo yksi Instagram pohja, jota käytät jatkuvasti samanlaisten tiedostojen tekemiseen monen yksittäisen erillisen tiedoston sijaan. Käytä samaa logiikkaa muihin käyttämiisi markkinointikanaviin.
Onko sinulla Squarespace verkkosivut? Poista asset librarysta turhat kuvat mitä et enää käytä sivustollasi. Näin sinun on helpompi löytää etsimäsi kuvat kun lisäät kuvia sivustollesi ja vähennät tiedostojen määrää.
Oletko Squarespace -suunnittelija? Poista turhat ei livenä olevat Squarespace saitit, siivoa hallinnoimiltasi Squarespace sivustoilta turhat sivut ja sisällöt. Sivujen käyttö on selkeämpää ja vähennät niiden kuormitusta. Kun olet valmis uuden sivuston kanssa, huolehdi, että luovutat sivut mahdollisimman siistinä asiakkaalle myös tiedostojen osalta.
Voit tehdä tämän kaiken niin, että se voi olla nättiä, kivaa, inspiroivaa eikä mitään mälsää harmaata nörtteilyä. Voit siivotessasi laitteitasi ladata esimerkiksi tällaisen jonkun kivan taustakuvan itsellesi tietokoneelle tai puhelimeen.
Tallenna Pinterestiin: