Näin optimoit blogipostauksesi hakukoneille Squarespacessa
Oletan, että jos löysit tämän tekstin pariin, tiedät suurinpiirtein mitä hakukoneoptimointi on. Jos hakukoneoptimointi eli SEO (= search engine optimization) on sinulle vielä hieman vierasta, suosittelen ensin lukemaan miten hakukoneoptimointi otetaan huomioon verkkosivuprojekteissa.
Sen jälkeen kun verkkosivu on tehty ja se on olemassa, hakukoneoptimointia kannattaa entisestään työstää. Yksi hyvä keino siihen on blogin kirjoittaminen, koska se on helppo tapa käsitellä yhtä tiettyä aihetta yhdellä sivulla (josta hakukoneet tykkäävät) ja bloggaamalla sivut päivittyvät useammin (josta myös hakukoneet tykkäävät).
Yksittäiset blogipostaukset ovat periaatteessa ihan normaaleja sivuja verkkosivuilla. Hakukoneet skannaavat / “lukevat” jokaisen blogipostauksen läpi samalla tavalla kuin kaikki muutkin verkkosivujen sivut ja tutkivat mitä juuri se sivu sisältää. Hakukoneet toimivat siis niin, että ne käyvät läpi satoja tuhansia sivuja ja pyrkivät antamaan hakutuloksissa sellaiset sivut esille, jotka vastaavat mahdollisimman hyvin tehtyä hakua. Mitä paremmin hakukoneet ymmärtävät mitä sivusi / blogipostauksesi käsittelee ja miten hyvin se vastaa tehtyyn hakuun, sitä ylemmäs sivu sijoittuu hakukonetuloksissa tietyillä hauilla.
Hakukoneilla on tietynlaiset, tarkat ja hyvin monimutkaiset ja monipuoliset systeemit millä ne skannaavat sivuja tutkiakseen millaista sisältöä kullakin sivulla on. Me voimme optimoida verkkosivuja ja yksittäisiä sivuja kuten blogipostauksia sellaisiksi, että ne olisivat mahdollisimman hyvin hakukonerobottien ja niiden skannausalgoritmien ymmärrettävissä mitä aihetta ne käsittelevät.
Mitä nämä asiat sitten oikein ovat mitä me voimme tehdä optimoidaksemme yksittäisiä blogipostauksia ja Squarespace blogia ylipäätään hakukoneille?
Käydään seuraavaksi läpi pääkeinot millä voit optimoida blogipostauksesi.
1) Valitse ja hyödynnä Avainsanoja
Ensimmäinen asia, joka kannattaa miettiä on blogipostauksen avainsanat. Nämä sanat ovat ne, jotka välittävät ja kertovat selkeästi mitä juuri se blogipostaus käsittelee. Kannattaa päättää joku hyvin selkeä ja tarkka aihe kullekin blogipostaukselle. Ikään kuin vastaisit suoraan tekstilläsi johonkin asiaan mitä joku ihminen (potentiaalisesti kohderyhmäsi edustaja) voisi hakea hakukoneista.
Tärkeintä on, että valitset jonkun selkeän ja tarkan aiheen. Mutta sanojen valintaa voisi viedä vielä niin pitkälle, että selvittäisit ensin avainsanatutkimuksen avulla millaisia hakujoa aiheestasi tehdään tällä hetkellä ja millainen kilpailu kullakin sanalla on ja valita blogipostauksen aihe ja avainsanat sen tutkimuksen perusteella. On hyvä tiedostaa, että näin blogipostausten optimointia ja sivujen hakukoneoptimointia voi kehittää vielä eteenpäin (esimerkiksi SEO asiantuntijan avustuksella). Mutta jo pelkkä selkeä aiheen valinta ja rajaus sanoille on hyvä lähtökohta.
Esimerkiksi tämän blogipostauksen avainsanoja ovat BLOGIPOSTAUS, SQUARESPACE, HAKUKONE JA OPTIMOINTI. Pyrin käyttämään näitä sanoja mahdollisimman paljon ja luontevasti kokonaisissa lauseissa ja kuvaavasti kauttaaltaan tässä tekstissä sekä sisällytän niitä etenkin blogipostauksen otsikkoihin kuten minulla tässä postauksessa on otsikkona ‘NÄIN OPTIMOIT BLOGIPOSTAUKSESI HAKUKONEILLE SQUARESPACESSA’.
Et tee yhtään hyvää optimoinnille sillä jos lisäisit vaan sanoja ilman, että ne ovat järkeviä lauseita tai jos käyttäisit sanoja aivan tolkuttoman paljon. Se tekee oikeastaan vaan hallaa näkyvyydellesi. Hakukoneet ovat sen verran fiksuja, että ne tajuavat jos teksti ei ole lukijalle selkeää. Se saisikin olla päätavoitteesi; että teksti palvelee sen lukijaa mahdollismman hyvin.
Käytä blogipostauksen avainsanoja:
Blogipostauksen pääotsikossa
Blogipostauksen väliotsikoissa
Blogipostauksen tekstissä luontevasti
Blogipostauksen URL-osoitteessa
Blogipostauksen SEO descriptionissa
Blogipostauksen SEO titlessä
2) Jaksota tekstiä
Aivan kuten ihmistenkin, hakukoneiden on helpompi hahmottaa ja lukea tekstiä kun sitä jaksotetaan sopivasti. Eli kannattaa lisätä blogipostaukselle avaava alku, jaksottavia väliotsikoita ja kiteyttävä lopetuskaan ei ole pahitteeksi. Myös kaikki muunlaiset tehokeinot kuten bullet-listat ja numeroidut listaukset ovat hyviä lisäkeinoja.
Käytä otsikoissa hierarkisesti Heading 1, Heading 2, Heading 3, ja Heading 4 otsikoita ja sisällytä niihin valittuja avainsanoja.
3) aseta Blogipostauksen URL-osoite
Voit itse valita blogipostauksen URL-osoitteen. Squarespacessa se tulee automaattisesti siitä mikä on sen blogipostauksen otsikko. Mutta jos vaihdat otsikkoa tai olet tehnyt blogipostauksen jonkun vanhan postauksen pohjalta, URL-osoite voi jäädä ihan vääräksi, eli se kannattaa aina tarkistaa ennen julkaisua ja vaihtaa fiksuksi. Kuten edellisessä kohdassa todettiin, URL-osoitteeseen kannattaa sisällyttää sen postauksen avainsanat. Yleensä blogipostauksen otsikko tai lyhennetty versio siitä on fiksu valinta. Mitä lyhyempi, sitä parempi.
Esimerkiksi tämän postauksen otsikko on ‘Näin optimoit blogipostauksesi hakukoneille Squarespacessa’ ja URL-osoite on:
www.tarusalokangas.com/blogi/optimoi-blogipostauksesi-hakukoneille-squarespacessa
Huomioithan, että URL-osoitteissa ei voi olla ääkkösiä, ja jos niitä on otsikossa ja URL-osoite muodostuu siitä automaattisesti, jää osoitteesta Ä ja Ö kirjaimet vaan pois, eli niihin osoitteisiin kannattaa käydä lisäämässä Ä-kirjainten kohdalle A-kirjain ja Ö-kirjainten tilalle O-kirjain.
Pääset muokkaamaan yksittäisen blogipostauksen URL-osoitetta blogipostauksen asetuksista klikkaamalla kyseisen blogipostauksen kohdalla kolmesta pisteestä ja klikkaamalla ‘SETTINGS’:
Löydät URL-osoitteen muokkauskohdan ‘Content’ välilehdeltä kohdasta ‘POST URL’:
HUOM! Squarespacessa voi valita miten blogipostauksen URL-osoite muodostuu.
Teet sen menemällä: Settings / Blog preferences.
Yleensä blogien URL-osoitteen rakenne on oletuksena muotoa:
https://www.tarusalokangas.com/blog-page-url/postauksen-otsikko
Joskus blogipostauksen URL-rakenne saattaa kuitenkin olla muotoa:
https://www.tarusalokangas.com/vuosi/kuukausi/päivä/postauksen-otsikko
Blogipostauksien URL-rakenne kannattaa pitää sellaisena, että siinä on blogin nimen jälkeen vain sen postauksen otsikko (/Post Title), koska hakukoneet pitävät lyhyistä ja selkeistä URL-osoitteista. Kun olet tarkistanut / tehnyt tämän asetuksen, se pysyy aina samanlaisena kaikille blogipostauksille.
4) Pienennä blogipostauksen kuvatiedostot
Verkkosivuille lisätyt kuvatiedostot pitää aina pienentää verkkoon sopivaan muotoon, että ne ovat tiedostokooltaan tarpeeksi pieniä, että ne eivät tee sivusta liian hitaasti latautuvaa. Hakukoneet - eikä ihmiset pidä hitaasti latautuvista sivuista.
Squarespace tekee jonkun verran automaattista kuvien pienennystä, mutta sinun pitää silti pienentää lisätyt kuvat lähtökohtaisesti tarpeeksi pieniksi. Katso tarkemmat kuvien pienentämisen ohjeet.
Pikaohjeina voit pitää näitä:
Kuvien tiedostokoko: Squarespace suosittelee lataamaan kuvia sivuille, joiden tiedostokoko on alle 500kt, jotta sivujen latausnopeus pysyy optimaalisena.
Kuvatiedostojen pikselikoko: Squarespace suosittelee käyttämään sivuilla kuvia, jotka ovat 1500 - 2500 px leveitä.
5) Anna blogipostauksien kuville nimet
Koska hakukoneet eivät osaa katsoa kuvia, tutkivat ne sivuilla olevat kuvat niiden nimien perusteella. On selvää, että jos blogipostauksesi kuva on nimetty IMG-3478 ei se kerro millään tavalla siitä millainen kuva on kyseessä ja mitä aihetta se kenties käsittelee.
Kuville asetetaan:
Kuvatiedoston nimi (jossa voi esiintyä avainsanoja luontevasti)
ALT-teksti, joka kertoo mitä kuvassa on
Näistä kumpikaan ei näy suoraan blogipostauksessa / sivulla, mutta hakukoneet lukevat ne ja jos joku lataa sivuiltasi kuvan, se näkyy tiedostonimessä ja jos joku selaa sivuasi ruudunlukijalla, se lukee nämä tekstit.
Asetat kuvien nimet:
menemällä kuvan asetuksiin klikkaamalla kuvaa ja seuraavaksi sen kohdalle ilmestynyttä kynäkuvaketta:
Anna kuvatiedostolle nimi jo omalla koneellasi ja / tai vaihda se asetusten FILENAME kohdassa.
Anna kuvalle sen asetuksissa Alt-teksti ‘IMAGE ALT TEXT’ -kohdassa.
6) Laita blogipostaukselle seo-tiedot
Kirjoita blogipostauksen asetuksissa SEO -välilehdellä blogipostaukselle SEO TITLE ja SEO DESCRIPTION. Yleensä title on jonkunlainen versio tai sama kuin blogipostauksen otsikko ja description avaa aihetta lyhyesti, että mitä teksti käsittelee. Minä laitan yleensä melko saman tekstin myös Options -välilehden Excerpt -tekstikohtaan - se on se teksti mikä näkyy blogin esikatselunäkymissä.
Kun teet nämä toimenpiteet jokaiselle blogipostaukselle, optimoit ne hakukoneille ja parannat näin mahdollisuuksia, että juuri sinun postauksesi nousee hakukonetuloksissa kun sen aiheen hakuja tehdään. Näin saat kasvatettua koko sivuston kävijämääriä ja potentiaalisia asiakkaita voi löytää luoksesi.
Blogipostauksien kirjoittaminen itsessään vie jo aikaa ja nämä hakukoneoptimoinnin toimenpiteet toki lisäävät hommia, mutta ne todellakin kannattaa tehdä jos haluaa saada mahdollismmin ison hyödyn vaivalla kirjoitetuista blogipostauksista.
Voin myös omasta kokemuksesta sanoa kannustimena, että kun ne tottuu tekemään, tulee niihin rutiini eikä niitä enää edes mieti erillisinä juttuina mitä pitää tehdä vaan ihan asiaan kuuluvina hommina.
Iloa ja tsemppiä blogipostauksien optimointeihin!