Näin rakennat verkkokurssin Squarespacessa - Squarespace Courses käyttöönotto

Squarespace on suosittu verkkosivujen rakennusalusta ja se soveltuu erityisen hyvin pienyrittäjille, jotka haluavat itse osata päivittää ja käyttää omia sivujaan ja heille, jotka arvostavat ylläpidon helppoutta.

Squarespace-verkkosivuille on saanut lisättyä verkkokaupan ja maksun takana olevaa sisältöä jo kauan. Eli verkkokursseja on voinut olla Squarespace -alustalla jo jonkun aikaa, mutta niihin ei ole saanut kaikkia verkkokursseille ominaisia ja niissä hyödyllisiä elementtejä kuten kurssilla edistymisen indikaattoria ja selkeitä moduulihierkarkioita jne. Mutta nyt Squarespace on hypännyt isona tekijänä verkkokurssialustaskeneen kun 21.8.2023 lanseerattiin Squarespace Courses, joka on virallinen verkkokurssiominaisuus, jonka voi lisätä mille tahansa Squarespace 7.1 verkkosivulle.

Verkkokurssin on tosiaan voinut pystyttää aiemminkin Squarespaceen Member Arean (nykyinen Member Sites) muodossa, mutta tämä varsinainen kurssiosio mahdollistaa nyt suoraan valmiina verkkokursseille oleelliset elementit kuten:

  • valmis moduuli ja osio-rakenne

  • kurssilla edistymisen indikaattori

  • tuotteiden niputtaminen erilaisiin kokonaisuuksiin (voi myydä esimerkiksi kahta kurssia yhdellä könttähinnalla)

  • turvattu video hosting

Squarespace on tunnettu sen vahvasta visuaalisesta otteesta ja monipuolisesta editorista (Fluid Engine). Squarespace Courses hyödyntää tätä samaa visuaalista rakennustyyliä myös verkkokurssiosiossa, joka tekee siitä ehdottomasti verkkokurssialustamarkkinoiden vahvimman tekijän visuaalisessa mielessä. Kun verkkokurssin rakenne on näin vahvasti visuaalisesti muokattavissa, vain taivas on rajana millaisia brändikokemuksia verkkokursseilla voi siellä tehdä.

Sen lisäksi nyt on mahdollista hallinnoida verkkosivuja, verkkokurssia, verkkokauppaa, blogia yms. kaikkia yhdellä alustalla, joka helpottaa pienyrittäjän käytännön elämää suuresti kun ei tarvitse montaa eri alustaa kaikille eri osioille.

Tässä postauksessa näytän miten voit luoda verkkokurssin Squarespacessa uudella Squarespace Courses -osiolla. Ohjeissa käydään läpi konkreettisesti kaikki vaiheet, jotka pitää tehdä kun haluat luoda verkkokurssin Squarespace verkkosivulle.

Squarespace Courses verkkokurssiosion käyttöönotossa on 8 päävaihetta:

  1. Verkkokurssipalvelun hintamallin valinta

  2. Verkkokurssin luominen Squarespaceen

  3. Verkkokurssin asetuksien syöttö

  4. Verkkokurssin rakenteen luominen ja sisällönsyöttö

  5. Verkkokurssin visuaalisten asetuksien säätäminen

  6. Verkkokurssin hinnoittelun asettaminen

  7. Maksunvälittäjän (Stripe) yhdistäminen Squarespaceen

  8. Kurssin lisääminen verkkosivuille

squarespace courses -Verkkokurssipalvelun hinta

Katsotaan ensin mitä verkkokurssin ylläpito Squarespacessa maksaa. Kaikki verkkokursseja ylläpitäneet tietävät, että verkkokurssin ylläpito voi maksaa paljonkin, mutta pienemmillä verkkokursseilla yleensä puhutaan n. 50-100€ kuukausihinnoista.

Kun haluat perustaa Squarespaceen verkkokurssin, ensin maksat ns. perushintaa verkkosivusta. Katso verkkosivujen ajankohtainen hinnasto Squarespacen sivuilta.

Sen lisäksi maksat lisäpalveluna ‘digital product add-on’ hintaa. Kirjoitushetkellä hinnasto on tällainen:

Katso ajankohtainen Squarespace Courses info ja hinnat Squarespacen verkkosivuilta.

Voit alkaa myymään verkkokurssia ilmankin ‘Digital product add-on’ -hintaa, mutta siinä tapauksessa Squarespace ottaa (tällä hetkellä) 9% provision myynneistä. Tämän lisäksi maksunvälittäjä ottaa aina oman osuuden myynneistä. Squarespacella maksunvälittäjänä toimii Stripe. Löydät Stripen hinnaston heidän verkkosivuilta. Jos otat ‘Starter’ lisämaksun Squarespace ottaa 7% myynneistä, jos otat‘Core’ lisämaksun Squarespace ottaa 3% myynneistä ja ‘Professional’ lisämaksuvaihtoehdolla Squarespace ei ota mitään provisiota Stripen provision lisäksi. Vaihtoehtoja on siis monia ja pystyt aloittamaan pienelläkin kustannuksella.

verkkokurssin luominen squarespacessa

Valitse päävalikosta ‘Website’ ja siirry ‘Not Linked’ -osioon. Luo + merkistä uusi verkkokurssi valitsemalla ‘COURSE’. Valitse kumpi vain template/pohjamalli - voi muokata/vaihtaa sitä myöhemmin. Voit heti nimetä kurssin (tai vaihtaa sen myöhemmin). Ja näin sulla on verkkokurssi jo aloitettu sun sivuille!

 


Verkkokurssin asetukset

Kun olet luonut kurssin, anna sille nimi, esittelyteksti (course summary), otsikko (navigation title) sekä osoite(URL).

  • Verkkokurssin nimi on se, joka näkyy selaimen nimessä

  • Verkkokurssin esittelyteksti näkyy kun sivua jaetaan

  • Verkkokurssin navigation title näkyy kurssin sisällä kurssin yhteydessä

  • Verkkokurssin URL-osoite on se osoite, jolla kyseinen kurssi löytyy

Pääset muokkaamaan näitä tietoja kurssin asetuksista joko suoraan ‘WEBSITE’ -kohdassa klikkaamalla kurssin kohdalla asetukset -ikonia tai kurssin sisällä klikkaamalla samaa asetukset -ikonia:

Kummastakin aukeaa sama näkymä, josta löytyy kaikki nämä kurssin perusasetukset kohdasta ‘General’. SEO-kohdasta voit muokata niitä tekstejä, jotka näkyvät jos tämä sivu löytyy hakukoneiden hauissa.

Verkkokurssin rakenteen luominen ja sisällönsyöttö

Poista verkkokurssin oletusdemosisältö

Jokaisella Squarespaceen lisätyllä verkkokurssilla on oletussisältöä valmiina, joka helpottaa hahmottamaan miltä verkkokurssi voi näyttää. Ennen kuin aloitat oman verkkokurssisi sisällön kasaamista, poista kurssin demosisältö Course content -osiosta.

Poistat verkkokurssin demosisällön helpoiten klikkaamalla jokaisen moduulin (chapter) kohdalla kolmesta pisteestä ja valitsemalla sieltä DELETE. Se poistaa myös sen moduulin alla olevat oppitunnit (lessons).

 

Luo seuraavaksi oman verkkokurssisi rakenne.

Moduulien (chapter) perustaminen

Lisää uusi moduuli (chapter) Course content -kohdassa +merkistä tai kohdasta ‘ADD CONTENT’ ja valitse ‘Chapter’.

Voit vaihtaa moduulin nimeä klikkaamalla kyseisen moduulin kohdalla kolmea pistettä ja syöttämällä sitten uuden nimen sille.

Lisää seuraavaksi jokaiseen kurssiin sinne kuuluvat oppitunnit / osiot (lessons).

Osioiden (lesson) perustaminen

Lisää uusi oppintunti/osio (lesson) Course content -kohdassa +merkistä tai kohdasta ‘ADD LESSON’ tai kohdasta ‘ADD CONTENT’ ja valitse ‘Lesson’.

Voit luoda maksimissaan 250 osiota. Tämä on varsin laaja määrä, eli varmasti riittää kaikkiin verkkosivutarpeisiin.

Anna seuraavaksi sille kurssin osiolle / oppitunnille (lesson) oma

  • otsikko (title) - Tämä on se nimi mikä näkyy course overview -sivulla ja kurssin navigaatiossa.

  • esittelyteksti (excerpt) - Tämä näkyy halutessa course overview -sivulla osion kohdalla.

  • sivuosoite (URL) - Tämä on se osoite millä yksittäistä luentoa / osiota (lesson) voi jakaa.

  • esikatselukuva (kuvan muotona kannattaa olla neliö) - Tämä näkyy halutessa course overview -sivulla osion kohdalla.

Osioiden (lesson) sisällön muokkaaminen

Jokaisen osion/oppitunnin (lesson) alussa on oletuksena moduulin sekä sen osion nimi ja video sivun yläosassa koko ruudun leveydeltä. Videon voi halutessaan ottaa pois sivun yläoasta. Videomateriaalia voi lisätä sivulle ihan normaalistikin lisäämällä video blockin, jolloin voit määritellä itse videon sijainnin ja koon.

Näiden kolmen elementin lisäksi, voit luoda mitä tahansa sisältöä sivulle aivan kuten loisit sen Squarespacessa muutenkin.

VIDEOISTA:

Voit lisätä videon joko suoraan lataamalla sen Squarespaceen tai laittamalla Youtube- tai Vimeo -videopalveuiden linkin. Huomioithan, että vaikka Youtubessa joku video on merkattu sen asetuksissa ‘unlisted’, se ei ole silloin täysin turvattu siltä, etteikö joku voisi nähdä sen videon ilman, että on kurssilla. Tämä johtuu siitä, että Youtube ei tarjoa tällaista turvattua vaihtoehtoa jakolinkeille. Vimeon maksullisessa versiossa voit piilottaa videon turvallisesti ja silti embedata sen vaikkapa juuri tällaiselle verkkokurssille eikä videota voi nähdä muut kuin kurssilla olevat.

Jos lisäät verkkokurssin videot suoraan Squarepacessa, sinun pitää huolehtia, että videoiden tallennustila on riittävä. Tarkista videon tallennustilan määrä valitsemastasi Squarespacen digital products -maksuplanista.

Laitat yhdestä osiosta / oppitunnilta videon pois avaamalla kyseisen sivun editointinäkymän (EDIT) ja klikkaamalla oikeassa reunassa olevaa ‘EDIT VIDEO’ ja sieltä täppäämällä pois/päälle ‘Show lesson video’:

 

Videon näkymistä oppitunnin (lesson) alussa voit hallinnoida myös sen sivun asetuksista klikkaamalla kyseisen sivun / oppitunnin kohdalla kolmea pistettä ja valitsemalla ‘EDIT LESSON’. Vasemmalta valikosta kun valitsee ‘Video’, ilmestyy samanlainen ‘Show lesson video’ päälle/pois valintanappi, josta voi säätää sen sivun alun videon näkymistä:

Osioiden (lesson) JULKAISU

Kun lisäät uuden oppitunnin / osion (lesson), se ei mene automaattisesti julkiseksi vaan sen tila eli status on oletuksena aina ‘draft’ eli luonnos. Se on hyvä asia siksi, että voit rakentaa kurssin sisältöä rauhassa ja julkaista sitä halutessasi vaikkapa tietyllä aikataululla ja pitää siten osaa kurssimateriaalista piilossa ja julkaista haluamanasi ajankohtana.

Pääset vaihtamaan osion / oppitunnin statusta klikkaamalla kolmea pistettä kyseisen sivun kohdalla ja valitsemalla ‘EDIT LESSON’. Valitse aukeavasta ikkunasta ‘Status’ välilehti, josta voit valita onko kyseisen osion tila draft (luonnos, eli ei näy vielä kenellekään), published (julkaistu, eli näkyy kurssilla siinä kohdassa mihin se on sijoitettu), tai scheduled (aikataulutettu menemään julki tiettynä ajankohtana).

Jos valitset tilaksi published tai scheduled, hallinnoit päivämäärää alla olevasta kalenterista.

Kun julkaiset oppitunnin / osion, se automaattisesti menee näkyviin ‘Course overview’ -sivulle.

 

Verkkokurssin visuaaliset asetukset

Kun lisäät verkkokurssin Squarespace verkkosivuillesi, se automaattisesti omaksuu sivustolla olevat tyyliasetukset (värit ja fontit). Mut voit vaihtaa kurssin tyyliasetuksia haluamasi mukaan.


Kun haluat muokata kurssin visuaalisia asetuksia (värit ja fontit), klikkaa millä tahansa sivulla ‘Site styles’ -ikonia oikeassa yläreunassa:

Fonttien asettaminen

Kun haluat muokata fontteja verkkokurssi-osiossa valitse sivuston oikeasta yläreunasta ‘Site styles’, seuraavaksi ‘Fonts’ ja sieltä ‘Assign styles’ ja skrollaa alas niin kauas, että löydät ‘COURSE OVERVIEW’ ja ‘COURSE LESSON’ fonttien asetukset.


Värien vaihtaminen

Kun haluat muokata värejä verkkokurssi-osiossa valitse sivuston oikeasta yläreunasta ‘Site styles’, seuraavaksi ‘Colors’ ja skrollaa alas niin kauas, että löydät ‘COURSE OVERVIEW’ ja ‘COURSE LESSON’ värien asetukset.

Kaikki asetukset mitä vaihdat fonttien asetuksiin, vaihtuu kaikkiin moduuleihin / osioihin automaattisesti.

Kaikki asetukset mitä vaihdat värien asetuksiin tiettyihin väripaletteihin, vaihtuu kaikkiin moduuleihin automaattisesti missä kyseinen väripaletti on käytössä. Kurssin kaikkien osioiden sectioneiden kohdat, joissa on valittuna Lightest 1, värit muokkautuvat automaattisesti jos teet muutoksia Lightest 1 väripalettiin Site Styles -asetuksissa.

Verkkokurssin hinnoittelu

Jos et lisää kurssille mitään hinnoittelua, se on löydettävissä kurssin omalla url-osoitteella (kurssin asetukset / general / custom URL) verkosta.

Lisää kurssille hinnoittelu klikkaamalla kurssin sisällä olevaa ‘Pricing plans’ -tekstiä ja klikkaa mustaa nappia, jossa lukee ‘Create pricing plan’:

Seuraavaksi sinulle aukeaa näkymä, jossa voit syöttää perustiedot kurssista. Nämä näkyvät jos käytät suoraan kurssin esittelyä verkkosivuillasi. Kurssi lisätään ostettavaksi verkkosivuille lisäämällä ‘digital block’ sisältöblokki. Oikealla näet miltä digital block näyttää syöttämilläsi tiedoilla. Voit valita blokkia lisätessä mitä näistä infoista haluat näyttää. Voit halutessasi näyttää vaikka vain pelkän osto-buttonin.

Luo haluamasi kaltainen hinnoittelumalli Pricing -kohdassa. Voit tehdä kurssista myös maksuttoman.

Included Products -kohdassa voit lisätä muitakin tuotteita yhdelle hinnoittelumallille. Esimerkiksi jos sinulla on toinen kurssi, jonka annat bonuksena tämän kurssin ostajille.

Sign up limits -kohdassa voit antaa päivämäärät milloin kurssi on ostettavissa.

Kun tallennat hinnoittelumalliasi ensimmäistä kertaa Squarespace saattaa pyytää vahvistamaaan asiakkuuksien hallinnan ja suojaukseen liittyvän SSL-varmenteen. Klikkaa siinä tapauksessa ‘TURN ON’.

 
 

Maksujen välittäminen

Maksujenvälittäjänä Squarespacella tällä hetkellä toimii Stripe. Jotta voit vastaanottaa maksuja Squarespacen kautta, tarvitset Stripe -tilin ja sen pitää olla yhdistettynä Squarespace -tiliisi. Stripellä maksutapana on luottokortit.

Suomalaiselle yleisölle tutut Suomen verkkopankkien maksutavat eivät tällä hetkellä ole mahdollisia Squarespacessa, mutta olen toiveikas, että siihen saattaisi tulla muutos jossain kohtaa tulevaisuudessa.

Kun olet luonut Stripe -tilin, lisää Squarespaceen valitsemalla päävalikosta ‘Settings’. Skrollaa sitten hieman alemmas kohtaan ‘COMMERCE’, josta valitset kohdan ‘Store payments’.

 

Samasta ‘COMMERCE’ -kohdasta voit säätää verot (taxes).

Yhdistä Stripe -tilisi klikkaamalla Stripe -logon kohdalla ‘CONNECT’ ja seuraa ohjeita. Tässä helpottaa jos olet jo kirjautuneena samalla selaimella Stripe-tilillesi.


Kurssin lisääminen verkkosivuille

Kun olet luonut verkkokurssisi ja hinnoitellut sen ja olet valmis laittamaan sen ostettavaksi, pitää kurssi lisätä verkkosivuillesi. Kurssin voi lisätä ostettavaksi niin monelle sivulle kuin haluat, mutta se kannattaa lisätä tietysti vähintään verkkokurssin omalle myyntisivulle.

Kun haluat lisätä verkkokurssin ostettavaksi Squarespace verkkosivuillesi, pitää sinulla olla kurssin sisältö valmiina, kurssille lisätty hinnoittelu sekä Stripe -tili yhdistettynä.

Varsinainen verkkokurssin lisääminen sivuille tapahtuu lisäämällä ihan normaalisti sisältöblokki sinne minne haluat kurssin lisätä ostettavaksi.

1) Avaa sen sivun editointinäkymä (EDIT) minne haluat tuotteen lisätä ostettavaksi.

2) Klikkaa ‘ADD BLOCK’

3) Ala kirjoittamaan hakukenttään ‘digital product’ tai skrollaa ‘digital product’ kohtaan ja klikkaa sitä.

 

4) Klikkaa lisättyä blockkia ja klikkaa kynä-ikonia:

5) Valitse content -välilehdellä ‘Pricing plan’ -kohdasta luomasi kurssi:

6) Design -välilehdellä voit valita mitä elementtejä näytät sivulla verkkokurssi-tuotteesta:

Kun asiakas klikkaa osto-buttonia hänelle aukeaa pop-up ikkuna, jossa häntä pyydetään joko kirjautumaan sisään olemassaolevilla tunnuksilla tai luomaan uudet tunnukset:

 

Voit muokata asiakkaan oston yhteydessä saamia automatisoituja viestejä kohdassa Commerce / Customer Notifications.

Hyviä käytäntöjä kun luot verkkokurssia squarespacen courses -osiolla

Verkkokurssin lisääminen Squarespaceen on helppoa, mutta vaatii nämä kaikki tässä ohjeessa mainitut stepit. Lisähommia tulee riippuen siitä kuinka paljon haluat kurssia muokata omaan brändiisi istumaan ja miten paljon haluat muokata kurssisivuja. Suurin osa työtä verkkokurssin rakentamisessa on aina kuitenkin se sisältö, eli kannattaa miettiä kurssia aina sisältö edellä. Tässä muutama käytännön vinkki verkkokurssin tekemiseen Squarespacen Courses -ominaisuudella:

  1. Luo kurssille heti hinnoittelumalli (pricing plan), jotta luomasi sisältö ei ole avoimesti katsottavissa kurssin URL-osoitteella TAI pidä kaikki sisältö luonnostilassa (draft) ennen julkaisua ja hinnoittelun lisäämistä.

  2. Mieti ensin selkeä rakenne verkkokurssille ja luo se sitten Squarespaceen. Kurssin sisältöjä on helppo hahmotella suoraan Squarespacessa, mutta kurssin sisältö kannattaa aina olla valmiina kokonaisuutena jossain muuallakin, että se toimii samalla kopiona kurssin sisällöstä eikä se ole olemassa ainoastaan kurssialustalla.

  3. Jos sinulla suurin osa sisällöstä noudattelee samaa kaavaa, tee ensin hyvä pohja yksittäiselle oppitunnille / osiolle (lesson) ja luo seuraavat kopioina sen pohjalta niin saat suoraan samanlaisen rakenteen sivulle eikä sinun tarvitse rakentaa sitä alusta asti samanlaiseksi. Tämä nopeuttaa prosessia.

Tee kopio olemassaolevasta verkkokurssin oppitunti-sivusta klikkaamalla sen sivun kohdalla valikossa kolmea pistettä ja valitse sieltä ‘DUPLICATE’:

 

Jos kaipaat matkan varrella tukea tai haluat, että autan sinua jossain pienemmässä (tai suuremmassakin) osiossa, voit hyödyntää Tarun tukipalvelua, jota voit ostaa tuntiperusteisesti. Voin myös auttaa esimerkiksi verkkokurssin myyntisivun tekemisessä, että se tukee mahdollisimman optimaalisesti kurssin myyntiä.

Voit myös lähettää mahdollisen kysymyksesi alla olevalla lomakkeella niin palaan sinulle sähköpostitse.

Osta Tarun Squarespace tukitunti:

Tai kysy mielessäsi oleva kysymys verkkokursseista:

 

Lopuksi toivotan sinulle oikein paljon onnea verkkokurssin rakentamiseen!

Tallenna ohje talteen Pinterestiin:

 
Taru Salokangas

Taru Salokangas on Squarespace asiantuntija ja markkinoinnin ammattilainen. Blogista ja sivustolta löydät ohjeita sekä vinkkejä Squarespace kotisivujen tekemiseen ja ylläpitämiseen.

https://tarusalokangas.com
Edellinen
Edellinen

Miten Squarespace nettisivupohjat toimivat?

Seuraava
Seuraava

Squarespace asset libraryn käyttö - Ohje kuvatiedostojen hallinnointiin