Verkkosivujen perussanasto

Oletko joskus miettänyt mikä on footer? Entä mitä tarkoittaa navigaatio nettisivuilla? Mitä on leipäteksti ja miten karusellit liittyvät nettisivuihin?

Tämä postaus opettaa sinulle nettisivujen rakenteeseen liittyvät olennaiset termit ja niiden merkitykset. Monet näistä termeistä ovat englanninkielisiä sanoja ja en lähtenyt niitä kääntämään, koska niistä yleisesti puhutaan suomessakin englanninkielisin termein.

Verkkosivujen perussanasto:

  • NAVIGAATIO - sivuston sivujen linkit - navigaatioita eli sivuston menuja voi olla useampia. Päämenu, kakkosmenu sekä sivuston alaosan menu eli footer menu.

  • LOGO - Yrityksen logo

  • DROP-DOWN MENU - Navigaatiossa oleva menu, jota klikkaamalla aukeaa lisävalikko ko. aiheen useammalle linkille.

  • BANNERI tai HEADERBANNERI- yleensä isohkon kokoinen kuva tai kuva + teksti alue verkkosivuston yläosassa eli ns. sivun alussa.

  • NOSTO - Tietyn aiheen erityisnosto sivulla korostamaan ko. asiaa ja ohjaamaan sivuilla vierailijaa siirtymään tiettyyn kohtaan.

  • LEIPÄTEKSTI - Sivuston perustekstiä, joka ei ole otsikko tai korosteteksti.

  • OTSIKKOTYYLIT - Valmiiksi määritellyt otsikkotyylit sivustolla. Niitä on yleensä 3-4 erilaista. Niistä puhutaan myös nimillä Header 1, Header 2 ja Header 3 jne.

  • KARUSELLI - Kuvien esitysmuoto, jossa kuvat vaihtuvat siirtymällä yhdestä toiseen joko automaattisesti tai käyttäjän klikkaamana.

  • FOOTER - Verkkosivuston alaosaa kutsutaan footeriksi. Siellä on tyypillisesti sivuston sivukartta, linkkejä, yhteystietoja, sosiaalisen median linkkejä ja/tai copyright tiedot jne. Eli sellaisia asioita, joita ei välttämättä ole tarvetta nostaa sivuston päänavigaatiossa. Footeriin loppuu sivuston sisältö pystysuunnassa.

Verkkosivujen sanasto

Olisi kiva kuulla, että löytyikö sinulle uusia termejä vai olivatko kaikki jo tuttuja?

Taru Salokangas

Taru Salokangas on Squarespace asiantuntija ja markkinoinnin ammattilainen. Blogista ja sivustolta löydät ohjeita sekä vinkkejä Squarespace kotisivujen tekemiseen ja ylläpitämiseen.

https://tarusalokangas.com
Edellinen
Edellinen

Näin ostat digimarkkinoinnin palveluita - 7 vinkkiä

Seuraava
Seuraava

Näin käytät Google Keyword Planneria avainsanatutkimuksessa (ilmaiseksi)