3 tapaa hyödyntää yhteydenotto-lomaketta squarespace nettisivuilla
Jokaiselle Squarespace -nettisivuille voi lisätä yhteydenottolomakkeen. Squarespacessa se tehdään lisäämällä ‘form block’ eli yhteydenottolomake elementti. Tätä lomaketta voi hyödyntää erilaisiin käyttötarkoituksiin ja siitä voi tehdä huomattavasti enemmän nettisivujen omistajaa eli yritystä tukevan kuin yleisesti ehkä ajatellaan sekä siitä voi tehdä juuri niin kivan ja hauskan kuin itse haluaa (that’s kinda my jam 😊).
Tässä postauksessa jaan 3 erilaista tapaa ottaa enemmän irti nettisivujen yhteydenottolomakkeesta ja samalla jaan ohjeet miten se tehdään Squarespacen form blockilla.
Näin lisäät yhteydenottolomakkeen Squarespace nettisivuille
Siirry editoimaan haluamaasi sivua klikkaamalla halutun sivun kohdalla ‘EDIT’.
Lisää form block kohdasta ‘ADD BLOCK’ ja valitse listasta ‘form’.
Näin muokkaat yhteydenottolomaketta Squarespacessa
Kun yhteydenottolomake on lisätty nettisivuille, on seuraavaksi aika laittaa sille halutut asetukset. Form blockin perus asetukset löytyvät kun klikkaat lisättyä yhteydenottolomaketta (form blockia) ja klikkaat kynäikonia.
Form blockin eli yhteydenottolomakkeen asetuksista löydät kolme eri välilehteä: Content (lomakkeen sisältö), Design (lomakkeen tyyliasetukset) sekä Storage (lomakkeen tallentamisen asetukset).
Content -välilehden asetukset:
Form name: Syötä tähän nimi, jolla erotat lomakkeen muista sivuilla olevista lomakkeista
Button text: Syötä tähän se sana, jonka haluat näkyvän lomakkeen lähetä -napissa
Edit form fields: Aseta täällä ne kohdat mitä haluat lomakkeella kysyä
Post-submit: Aseta tänne teksti, jonka haluat näyttää kun joku on painanut lähetä nappia -lomakkeella
DESIGN -välilehden asetukset:
Button aligment: Aseta tällä haluatko lomakkeen olevan tasattu vasempaan reunaan, sijoitettu keskitysti vai tasattu oikeaan reunaan.
Lightbox: Jos täppäät tämän päälle, lomake avautuu vasta painikkeesta pieneen pop-up ikkunaan.
Background: Jos täppäät tämän päälle, saat lisättyä lomakkeelle oman taustavärin sekä annettua sille pyöristetyt kulmat (corner radius).
Storage -välilehden asetukset:
Manage submissions -linkki vie katsomaan koostetta missä on kaikista lomakkeista tulleet viestit.
Email notification: Ilmoitus yhteydenotosta tulee sähköpostiosoitteeseen mikä on tässä kentässä.
Additional storage: Voit halutessasi tallentaa lomakkeen vastaukset myös Google Drive -tiedostoon, yhdistää Zapier -palvelulla tiedot johonkin palveluun tai lähettää Mailchimp -uutiskirjepalveluun.
Google reCAPTCHA tekee lomakkeesta turvallisemman, koska se pyrkii estämään haittaohjelmien lomakkeen syötön.
1) lisää luonnetta yhteydenottolomakkeeseen
Nyt tiedät miten yhteydenottolomake lisätään Squarespace -sivuille. Seuraavaksi on aika lisätä siihen personaa ja luonnetta, jotta se palvelee juuri sinua ja sinun potentiaalisia asiakkaita paremmin sekä erottaa sinut muista alasi tekijöistä.
Luo persoonalliset lomakkeen kohdat
Aseta form blockin asetuksissa Content-välilehdellä ‘edit form fields’ -kohdassa omalla tyylilläsi varustellut kohdat. Mieti tarkkaan mitä kaikkea voisit kysyä. Mikä info auttaisi sinua antamaan paremman tarjouksen tarjousta kyselevälle? Mikä info ilahduttaisi potentiaalista asiakasta kertoa sinulle?
Rentojen ja empaattisten hyvinvointipalveluiden yrittäjälle esimerkki mitä yhteydenottolomakkeessa voisi olla:
Tunnetta luova otsikko ja teksti
Kysymys/kysymyksiä, jotka tukevat palveluiden teemaa
Kysymys/kysymyksiä, jonka vastaus kertoo yrittäjälle hyödyllistä tietoa
Personoitu teemaan sopiva teksti lähetä -napissa
rakenna visuaalisesti kiinnostava ja teemaan sopiva lomake
Kun lomakkeen sisältö ja kohdat on mietitty, voit tehostaa persoonallisuutta visuaalisin keinoin.
Tässä esimerkissä lomakkeeseen on tuotu pehmeyttä asettamalla lomakkeelle pyöristetyt reunat, lisätty sen yhteyteen teemaa tukevia kuvia sekä annettu lomakkeelle läpinäkyvä tausta. Pyöristetyt kulmat ja taustaväri on vaihdettu form blockin asetuksista design-välilehdeltä ja kuvat on lisätty erillisinä sisältö blockkeina (image block).
2) lisää yhteydenottolomake nettisivuilla oleellisiin paikkoihin
Useasti yhteydenottolomakkeista nettisivuilla ajatellaan niin, että se laitetaan yhteen paikkaan (yhteydenotto -sivulle) ja that’s it. Siinä heitetään hukkaan yhteydenottolomakkeen tuoma potentiaali.
Yhteydenottolomakkeita voi tehdä erilaisia. Voi tehdä yhden ison ja kaiken kattavan esimerkiksi yhteystiedot -sivulle ja pieniä ja nopeita helposti täytettäviä sinne tänne luonteviin paikkoihin ympäri sivustoa. Tai voi tehdä yhden helposti täytettävän yleisen lomakkeen yhteys-sivulle ja laajemman ja syväluotaavamman jonkun pääpalvelun sivulle, jossa potentiaalinen asiakas selaa jo aiheeseen liittyvää sisältöä. Jos siellä on hänen mielessä olevia kysymyksiä vastaavaa sisältöä ja hyvin häntä johdatteleva / auttava lomake, on madaltuu hänen kynnys ottaa yhteyttä. Sama toimii toisinpäin. Jos ei haluta turhia yhteydenottoja, ja kyseinen palvelu on esimerkiksi todella arvokas, voidaan lomakkeen yhteydessä mainita, että palvelun hinta alkaa x-summasta, joka karsii suoraan jo sellaiset kyselyt pois, jotka eivät ole kohderyhmää.
Eli mieti missä kaikkialla on luonteva paikka potentiaalisen asiakkaan ottaa yhteyttä ja lisää siihen kohtaan räätälöity yhteydenottolomake.
3) Tee yhteydenottolomakkeella kysely
Viimeinen vinkki miten hyödyntää yhteydenottolomakkeita on käyttää sitä ihan eri tarkoitukseen. Sen päätarkoitus on toimia yhteydenottokeinona, mutta sillä voidaan luoda myös kysely.
Form blockin asetuksista löytyy Content -välilehdeltä löytyy paikka, jossa voit muokata lomakkeen kenttiä (form fields). Kun klikkaat ‘edit form fields’ Content -välilehdellä, aukeaa näkymä, jossa näet sen hetkiset lomakkeen kentät. Sieltä löytyy mm. ‘Survey’ -niminen kenttä, jolla voi luoda kyselylomaketyyppisiä kysymyksiä. Kun olet lisännyt ‘Survey’ -kentän, voit klikata sitä ja pääset sitä kautta lisäämään uusia vaihtoehtoja (options) kyseiselle kysymykselle.
Kyselylomake voi olla niin pieni tai iso kuin haluat ja voit lisätä sen yhteyteen teksti blockin mihin kirjoitat kyselyn taustaja ja / tai antaa vastaamiseen täkyjä tai miten haluatkaan kyselyn toteuttaa.
Tässä esimerkki miltä kyselylomake voisi näyttää:
Yhteydenottolomakkeen ei siis tarvitse olla tylsä ja sen käytössä on paljon potentiaalia. Kun yhteydenottolomake on rakennettu niin, että siinä on luonnetta sisällön sekä ulkomuodon puolesta ja se on sijoiteltu luontevasti ja optimaalisesti, voi sen arvo olla moninkertainen perinteeseen verrattuna.
Tallenna Pinterestiin: