Näin huomioit hakukoneoptimoinnin kotisivuprojektissa

Oletko joskus miettinyt miksi sinun nettisivut eivät näy Googlessa? Tai, että miten saat nettisivusi löytymään hakukoneista paremmin? Kun puhutaan näistä aiheista, puhutaan kotisivujen hakukoneoptimoinnista.

Tässä postauksessa kerron mitä hakukoneoptimointi, miten se voidaan ottaa huomioon nettisivujen tekovaiheessa, miten Squarespace alustana on tukena hakukoneoptimoinnissa ja millä eri tasoilla eri verkkosivujen tekijät voivat ottaa hakukoneoptimoinnin huomioon. Jaan myös sen tason millä minä teen nettisivuasiakkailleni hakukoneoptimointia. Ei mikään ihan kaikista yksinkertaisin asia käydä läpi, mutta I will do my best avata asiaa - joten aloitetaan!

Mitä hakukoneoptimointi on?

Hakukoneoptimointi eli SEO (Search Engine Optimization) on prosessi, jolla pyritään saamaan verkkosivuille lisää kävijöitä hakukoneiden kautta. Prosessi koostuu monista eri alueista ja keskittymällä niihin asioihin, pyritään parantamaan verkkosivuston sijoitusta hakukoneiden tulossivuilla. Mitä ylempänä sivustosi näkyy hakutuloksissa, sitä todennäköisemmin käyttäjät löytävät sivuillesi.

Ajatus hakukoneoptimoinnissa on siis se, että kun joku tarvitsee tarjoamiasi palveluita tai tuotteita, hän todennäköisesti osana selvitystyötään tekee hakukoneissa kuten Googlessa haun etsiessään tietoja aiheeseen liittyen. Jos sinun tarjoama palvelu vastaa hakuihin ja kotisivusi on optimoitu niin, että se nousee alasi aiheiden hakutuloksissa, saat potentiaalisia asiakkaita nettisivuillesi. 

Mitä kaikkea hakukoneoptimoinnin prosessi sitten oikein pitää sisällään? 

HAKUKONEOPTIMOINTI KOOSTUU KOLMESTA OSA-ALUEESTA: 

  • Sivuston tekninen toimivuus

  • Sivuston sisältö

  • Sivuston maine


Hakukoneoptimointi on pitkäkestoinen prosessi ja harvemmin tuloksia näkyy nopeasti, mutta saadut tulokset ovatkin sitten pitkäkestoisia. Eli hakukoneoptimointi on loistava pitkäaikainen markkinointikeino.

On myös täysin mahdollista, että kotisivusi voivat löytyä Googlesta yms. hakukoneista, vaikka sille ei olisi tehty varsinaisesti erikseen mitään hakukoneoptimointia. Koska sivustot indeksoituvat yleensä Googleen ja muihin hakukoneisiin jo sen perusteella, että sivut ovat olemassa internetissä. Se miten hyvin nouset eri hauissa on myös monen asian summa, mutta erityisesti siihen vaikuttaa kuinka monia muita sivustoja samoilla hakusanoilla on olemassa ja miten paljon kyseisiä hakuja tehdään. Tekemällä erikseen hakukoneoptimointia voi merkittävästi parantaa sivuston löydettävyyttä sivuston aiheeseen liittyvillä hauilla. Hakukoneoptimoinnissa avainsanatutkimus keskittyy mm. selvittämään millaisia hakuja ihmiset aiheeseen liittyen tekevät - Esimerkiksi yrityksesi nimellä sivustosi hyvin todennäköisesti löytyy aina, mutta toimialasi hauilla ei välttämättä löydy lainkaan ensimmäisten hakujen joukosta. 


Esimerkkinä voimme verrata hakuja: 

Haku: Taru Salokangas → todennäköisesti löydyn ensimmäisenä hakutuloksissa ja sen lisäksi joitain muita sivuja missä minut mainitaan → Löydyn hyvin Googlesta.

Haku: Squarespace verkkosivut → todennäköisesti tällä haulla löytyy paljon muitakin sivustoja kuin minun sivuni → Löydyn Googlesta sen mukaan miten olen optimoinut sivustoani ja millainen kilpailu hakusanoilla on.



Miten hakukoneoptimointi otetaan huomioon kotisivujen tekovaiheessa?

Hakukoneoptimointi olisi optimaalista ottaa huomioon tietysti heti kotisivujen tekovaiheessa, koska silloin sivusto olisi alusta asti mietitty niin, että se nousisi hakukoneissa halutuilla hauilla hyvin. Mutta hakukoneoptimointiin voi keskittyä kotisivuilla ja panostaa siihen milloin tahansa, vaikka sivut olisivatkin olleet livenä jo kauemmin. 


Pyrin seuraavaksi avaamaan miten hakukoneoptimointi voi sisältyä verkkosivujen tuotantoprojekteihin: 

Kuten alussa kuvasin; hakukoneoptimointi voidaan jakaa kolmeen eri osa-alueeseen: Sivuston tekninen toimivuus, sivuston sisältö sekä sivuston maine. Se millä tasolla verkkosivujen tekijät ottavat hakukoneoptimoinnin huomioon voi vaihdella todella suuresti. 


TEKNINEN TOIMIVUUS:

Voidaan sanoa, että jokaisen osaavan verkkosivujen tekijän pitäisi osata ottaa huomioon sivuston tekninen toimivuus, joka on osatekijä siihen miten sivusto löytyy hakukoneista. Tähän tasoon vaikuttaa myös se mikä alusta on valittuna verkkosivujen tekemiseen. Jos alusta on Wordpress, vaaditaan tekijältä vahvempaa osaamista tekniseen puoleen, jotta sivustolla on tietosuoja-asiat, sivukartat yms. taustalla olevat asiat kunnossa. Jos alusta on Squarespace, edellä mainitut asiat kuuluvat automaattisesti Squarespacen kuukausimaksuun tekijästä riippumatta. Näiden ns. perusasioiden lisäksi on paljon pieniä teknisiä asioita mitä voidaan ottaa huomioon sivuja rakennettaessa kuten kuvien optimointi, koodin käyttö, otsikointien jaksotus jne. Se miten paljon sivujen tekijä näihin on perehtynyt, riippuu yleensä tekijän kokemuksesta. 


SIVUSTON SISÄLTÖ:

Sivuston sisältö on yleensä pienyrittäjien projekteissa asiakkaan vastuulla luoda joko itse tai käyttäen siinä eri alojen ammattilaisia kuten valokuvaajaa kuviin tai copywriteria teksteihin tai hakukoneoptimmoinnin ammattilaisia avainsanatutkimukseen ja sen perusteella sivuston sisällön tekstien kirjoittamiseen tai konsultointiin. Jotkut verkkosivujen tekijät saattavat tehdä myös avainsanatutkimuksia, jotkut eivät. Jotkut tekevät sivustolle optimointia asiakkaan omalla sisällöllä ja huomioivat siten hakukoneoptimoinnin asetuksia ja toimenpiteitä, mutta ne eivät perustu avainsanatutkimukseen. Jotkut tekijät eivät huomioi hakukoneoptimointia lainkaan sisältömielessä.


SIVUSTON MAINE: 

Maine kasvaa kun sivusto on ollut olemassa jo jonkun aikaa ja kun se alkaa saavuttaa ohjauksia muilta sivustoilta - eli sivuston maine paranee. Tämä on vähän kuin asiantuntijoiden suosittelua, mutta nettisivujen välillä. Tähän harvemmin keskitytään sivustoa rakennettaessa ja siksi verkkosivujen tekijät eivät yleensä keskity tähän puoleen hakukoneoptimointia muuten kuin kertomalla asiakkaalle tämän asian vaikutuksesta ja kenties antaa siihen jotain vinkkejä. 

→ Verkkosivujen tekijä voi siis tehdä teknisen puolen lisäksi myös joitain muita hakukoneoptimoinnin osa-alueita kuten sisältöön liittyviä asioita.

→ Hakukoneoptimoinnin ammattilainen pystyy tekemään tehostavia toimenpiteitä kaikkiin yllä mainittuihin vaiheisiin ja antamaan kokonaisvaltaisen näkemyksen mihin osa-alueeseen kannattaisi missäkin tapauksessa keskittyä.

Voidaan myös karkeasti sanoa, että harvempi verkkosivujen visuaalinen suunnittelija / tekninen toteuttaja on myös hakukoneoptimoinnin ammattilainen ja hyvä kirjoittamaan hakukoneoptimoituja tekstejä. Mutta toki tällaisia multitalenttejakin tekijöitä voi olla! Eli periaatteessa voit saada yhdeltä tekijältä sivut, jossa on huomioitu sekä visuaalisuus, markkinointi, tekninen toteutus sekä hakukoneoptimointi, mutta näiden osa-alueiden taso voi myös vaihdella isosti tekijästä toiseen.

Pitääkö hakukoneoptimoinnista maksaa siis erikseen vielä verkkosivujen suunnittelun ja tuotannon lisäksi? Yleensä kyllä. Mutta joillain palveluntarjoajilla se voi tietysti kuulua myös heidän pakettiin. Näissä tapauksissa on hyvä tarkistaa tekijältä ihan kysymällä heidän kokemusta aiheesta ja millä tasolla hakukoneoptimointia tehdään. 

Hakukoneoptimointi voi siis joskus kuulua verkkosivuprojektiin laajasti, joskus osittain ja joskus ei lainkaan. Se yleensä näkyy myös luonnollisesti hinnassa jos verkkosivujen suunnittelu, tuotanto sekä hakukoneoptimointi kaikki sisältyy pakettiin. 


Esimerkkinä annan oman tasoni hakukoneoptimointiin verkkosivujen tekijänä: 

Minun tekemillä Squarespace-kotisivuilla hakukoneoptimointi otetaan vahvasti huomioon, mutta en tee varsinaista sisällöntuotantoa ja avainsanatutkimusta, jolla selvitetään mihin hakusanoihin sivuston sisällössä kannattaisi keskittyä. Käytännössä hakukoneoptimointi otetaan verkkosivuprojekteissani huomioon näin: 

TEKNINEN TOIMIVUUS:

Squarespace hoitaa ison osan teknisistä minimivaatimuksista mitä hakukoneoptimointia ajatellen verkkosivuilla tulisi olla ja minä pidän tuottajana huolen siitä, että sivustosta ei tule liian hidas, ja että se on rakennettu hakukoneoptimoinnin lainalaisuudet mielessä pitäen. Tekninen puoli hoituu minun projekteissani siis aina hakukoneystävällisesti.
✓✓✓✓✓

SISÄLTÖ:  

Teen aina asiakkaan sisällön pohjalta sivuston on-page SEO optimointia, eli huolehdin, että kaikilla sivuilla on oleellisia asioita oleellisissa paikoissa kertomaan hakukoneroboteille millaista sisältöä sivuilla on. Voisi siis sanoa, että teen kaikkia tarvittavia optimoinnin toimenpiteitä, mutta jos asiakas ei ole valinnut panostaa erikseen avainsanatutkimuksen tekoon hakukoneoptimoinnin ammattilaisen kanssa, sanojen käyttö ja muodot ovat täysin asiakkaan ja minun mutu-tuntuman varassa. Sisältöpuoli pääsee hakukoneoptimointimielessä oikeuksiinsa vasta kun hakukoneoptimoinnin ammattilainen tekee avainsanatutkimuksen ja antaa ehdotuksensa sivuston sisältöihin.
✓✓✓

MAINE:

Annan aina asiakkailleni alkusysäyksen maineen kasvattamiselle tarjoamalla linkityksiä omilta sivuiltani ja somesta ja kerron linkitysten roolista ja miten sitä voi jatkossa itse tehdä, mutta tässäkin hakukoneoptimoinnin ammattilainen pystyy olemaan vahvemmin tukena pitkässä juoksussa.


Voisi siis sanoa, että teen kaiken mahdollisen hakukoneoptimointia tukevan toimenpiteistön sivuja rakentaessa ja annan hyvän pohjan hakukonelöydettävyydelle, mutta se voi päästä kunnolla oikeuksiinsa vasta kun hakukoneoptimoinnin sisältöpuoleen on palkattu hakukoneoptimoinnin ammattilainen, joka tekee varsinaisen selvityksen ja suositukset mihin hakusanoihin kannattaa keskittyä. 


Millaisia palveluita hakukoneoptimoinnin ammattilainen voi tarjota Squarespace-kotisivuille, joissa tekninen puoli on vahvalla pohjalla? 

Myös hakukoneoptimoijien joukossa on eroja siinä millaisia palvelupaketteja he tarjoavat. Hakukoneoptimoijan valintaprosessissa kannattaa tarkistaa, että heillä on kokemusta / ymmärrystä siitä alustasta millä sinun verkkosivusi on tehty (esimerkiksi Squarespace) ja että hänellä on selkeä käsitys mitä sivuillesi on jo tehty ja mitä ei, että hän osaa antaa valistuneen ehdotuksen millainen paketti sopisi sinun tilanteeseen parhaiten. Pienyrittäjien maailmassa ei ole epätavallista, että kysytään tarjous isohkolta SEOon erikoistuneelta yritykseltä ja heidän palvelupaketti saattaa olla turhan järeä pienyritykselle ja SEOon panostaminen jää sen takia tekemättä kokonaan.


Pienyrittäjille, jotka haluavat panostaa hakukoneoptimointiin suosittelen yhteistyökumppaniani LUOVASTOa.  LUOVASTOn Ella Vuolasto on hakukoneoptimoinnin ja SEO-tekstisisällön ammattilainen, jolla on nimenomaan ymmärrystä Squarespacesta ja pienyrittäjien ympäristöstä. Tässä muutama esimerkki millä tavoilla Ellan kaltainen SEO-tekijä voi olla avuksi verkkosivuprojekteissa: 

  • AVAINSANATUTKIMUS
    Tämä on minimisuositus, miten hakukoneoptimoinnissa voi päästä isoja askelia eteenpäin ja löytää omalla toimialalla ne parhaat sanat, joillalähteä tavoittelemaan niitä potentiaalisia asiakkaita hakukoneiden kautta. 

  • SEO-STARTTIPAKETTI
    Syvällisemmän avainsanatutkimuksen lisäksi voi sisällöntuotantoon keskittyneeltä hakukoneoptimoinnin tekijältä saada myös sisältösuunnitelman, ehdotuksia tuleviin blogiteksteihin, ideoita sosiaalisen median markkinointiin sekä tarkemman ohjeistuksen SEO-implementointiin.

  • SEO SISÄLLÖNTUOTANTO
    Verkkosivujen sisällöntuotanto avainsanatutkimuksen pohjalta joko etusivulle, valituille sivuille tai koko sivustolle. 

  • JATKUVA SEO
    SEO-työtä voi tehdä ammattilaisen kanssa myös systemaattisesti jatkuvasti. 


Ella pystyy antamaan suosituksensa, millä tasolla sinun tapauksessa hakukoneoptimointia voisi tehostaa tai aloittaa sen parissa. Aina kannattaa kysyä ainakin ehdotus ja tarjous, koska hakukoneoptimoinnilla ja hyvin suunnitelluilla verkkosivuilla sen kaverina on iso potentiaali löytää uusia asiakkaita.  

Ella Vuolasto - Luovasto

 
 

Kertauksena:

  • Hakukoneoptimointi on prosessi, jolla pyritään saamaan verkkosivuille lisää kävijöitä hakukoneiden kautta. 

  • Kotisivusi voi löytyä Googlesta yms. hakukoneista, vaikka sille ei olisi tehty hakukoneoptimointia, mutta keskittymällä hakukoneoptimointiin voit parantaa merkittävästi sivusi löydettävyyttä ja saada siten asiakkaita.

  • Hakukoneoptimointi kannattaa ottaa huomioon mielellään jo verkkosivuja tehtäessä, mutta sen voi ottaa kehityksen kohteeksi milloin vain.

  • Verkkosivujen teon yhteydessä kannattaa keskustella tekijän kanssa millä tasolla hän ottaa SEOn huomioon (vähintään tekninen puoli ja pitää olla kunnossa). 

  • Minun verkkosivuprojekteissa teen kaiken mahdollisen hakukoneoptimointia tukevan toimenpiteistön sivuja rakentaessa ja annan hyvän pohjan hakukonelöydettävyydelle, mutta se voi päästä kunnolla oikeuksiinsa vasta kun hakukoneoptimoinnin sisältöpuoleen on palkattu hakukoneoptimoinnin ammattilainen tueksi.

  • Suosittelen pienyrittäjien Squarespace sivuille hakukoneoptimoinnin LUOVASTOn palveluita - Ella pystyy antamaan suosituksensa millä tasolla sinun tapauksessa hakukoneoptimointia voisi tehostaa ja miten aloittaa sen parissa. 

  • Hakukoneoptimoinnilla ja hyvin suunnitelluilla verkkosivuilla sen kaverina on iso potentiaali löytää uusia asiakkaita.  


Toivottavasti tämä postaus avasi sinulle sitä millä tavoilla hakukoneoptimointia voi ottaa huomioon kotisivuja tehtäessä ja sitä mitkä asiat vaikuttavat hakukoneoptimointiin. 

Jos kotisivujen tekeminen tai uusiminen on sinulla nyt ajankohtaista, voit varata minulta ilmaisen keskusteluajan, jossa annan suositukseni miten sinun kannattaa juuri sinun tilanteessa edetä verkkosivujen tekemisen ja hakukoneoptimoinnin suhteen ☺

 

VARAA ILMAINEN KONSULTAATIO:

 
 

TALLENNA PINTERESTIIN:

 
Taru Salokangas

Taru Salokangas on Squarespace asiantuntija ja markkinoinnin ammattilainen. Blogista ja sivustolta löydät ohjeita sekä vinkkejä Squarespace kotisivujen tekemiseen ja ylläpitämiseen.

https://tarusalokangas.com
Edellinen
Edellinen

5 keinoa tehdä kieliversio squarespace-sivuille

Seuraava
Seuraava

Näin lisäät Google analyticsin squarespace -sivulle